Volledig scherm
Een borstimplantaat. © AFP

‘Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht’

De kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker neemt flink toe bij vrouwen die een siliconen borstimplantaat hebben. Dat schrijft Trouw op basis van het televisieprogramma Radar.

Tussen 1990 en 2016 waren 32 patiënten geregistreerd met deze ziekte nadat ze een implantaat kregen. Volgens Radar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laten weten dat dit aantal is gestegen tot 52. Dat is een stijging van 60 procent. 

De toezichthouder in Frankrijk kwam afgelopen week met een vergelijkbare mededeling. Ook daar steeg het aantal mensen met de zeldzame kanker na het plaatsen van een borstimplantaat flink.

In Frankrijk zijn de implantaten van zes leveranciers verboden. Nederland heeft een tijdelijke stop doorgevoerd in afwachting van nieuw onderzoek. Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat de kans 1 op 7000 is dat iemand met een siliconen borstimplantaat lymfeklierkanker krijgt.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.