Medicijn vertraagt achteruitgang bij alzheimerpatiënten: ‘Goed nieuws, maar niet de oplossing’
Een nieuw geneesmiddel tegen alzheimer kan de cognitieve achteruitgang bij patiënten vertragen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder 1800 patiënten waarvan de volledige resultaten vandaag zijn gepresenteerd.
Het gaat om het medicijn Lecanemab. In september kwam al naar buiten dat het geneesmiddel grote potentie heeft om alzheimer te remmen, maar nu is dat officieel bevestigd in een gepresenteerd onderzoeksrapport.
Het geneesmiddel verwijdert klontjes eiwit uit de hersenen die zich bij alzheimerpatiënten ophopen. De positieve effecten van het medicijn zijn vooral te zien bij patiënten die zich in een vroeg stadium van alzheimer bevinden. Bij de groep mensen die het medicijn Lecanemab kreeg toegediend, gingen hersenfuncties zoals het geheugen en het oplossen van problemen 27 procent minder hard achteruit dan bij de groep mensen die een placebo kreeg.
Effect veel te klein
Hoogleraar veroudering Andrea Maier noemt het goed nieuws, maar is ook kritisch. ,,Uit de resultaten blijkt dat de cognitie statistisch gezien een beetje minder achteruit gaat, maar klinisch merk je dat niet”, zegt Maier. Daarmee bedoelt de hoogleraar dat de patiënt en omgeving in zijn of haar dagelijks leven eigenlijk geen verbetering merkt door gebruik van het medicijn. ,,Daar is het effect echt veel te klein voor.”
Bovendien is het eiwit dat door het medicijn wordt verwijderd slechts één oorzaak voor dementie. ,,Het gaat er bij Alzheimer ook om hoe de vaten eruitzien of hoe het glucosegehalte is bijvoorbeeld. Het weghalen van één factor heeft maar een heel klein effect.”
Daarnaast wijst Maier op de mogelijke bijwerkingen. Bij gebruik van het medicijn zijn bijvoorbeeld bloedingen en zwellingen in de hersenen geconstateerd. ,,Zeker bij iemand die al cognitieve afwijkingen heeft is dat gevaarlijk. Het kan schade veroorzaken voor op de lange termijn.”
Goed nieuws
Waarom media in binnen en buitenland dan toch zo lyrisch zijn over het gepubliceerde onderzoek komt volgens Maier vooral omdat er al meer dan tien jaar geen goed nieuws was over de onderzoeken naar het genezen van Alzheimer. ,,Er was lange tijd alleen maar negativiteit omheen en nu is er eindelijk positief nieuws. Namelijk dat we met een medicijn in staat zijn om een bepaald eiwit weg te halen uit de hersenen. Het medicijn is prachtig, maar waarschijnlijk niet de oplossing.”
Het is niet duidelijk of en wanneer het geneesmiddel officieel zal worden goedgekeurd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dat nog wel even duren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’
Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Henne bezoekt juist gezonde 100-plussers voor onderzoek alzheimer: ‘Optimisme grote gemene deler’
Biochemicus Henne Holstege doet aan Amsterdam UMC onderzoek naar alzheimer. Ze kijkt daarbij vooral naar 100-plussers die nog geestelijk gezond zijn. ‘Ze hebben één grote gemene deler: het zijn allemaal optimisten.’ -
PREMIUM
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
Je partner jonger? Een vrouw wordt veroordeeld, een man scoort ermee
Het wordt normaler om mensen met een jongere of oudere partner te zien, merkt schrijver en ervaringsdeskundige Sofie Rozendaal (35). Dus trek je vooral niets aan van wat de buitenwacht denkt. Zo’n relatie vergt wel wat inzicht in elkaar. -
Nog een hersenbloeding door gevaarlijk illegaal afslankmiddel Iomax
Het illegale afslankmiddel Iomax heeft in Nederland nog een slachtoffer gemaakt. Een vrouw van in de 40 kreeg een hersenbloeding na het slikken van de gevaarlijke pillen.