Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

‘Mijn dochter (15) heeft condooms, is dat normaal?’ Onze expert geeft antwoord

Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze week antwoord op de vraag: Mijn dochter (15) heeft al condooms op haar kamer, is dat normaal? 

Psycholoog Steven Pont
Er is een lichte neiging van ouders om in hun 15-jarige dochter nog steeds hun 11-jarige kind te zien en een lichte neiging bij 15-jarige meisjes om zichzelf al als 18-jarige te beschouwen. In het contact tussen beiden moet dus een relatieve leeftijd van zo’n zeven jaar worden overbrugd. Nu is het wel zo dat het normaal is voor een meisje van 15 jaar om met seksualiteit bezig te zijn. 

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.