Volledig scherm
PREMIUM
© Charlotte Dumortier

Mindful seks: zen en meer zin

Mindfulness is een beproefde techniek tegen stress. Je kunt aandachtig eten, drinken en joggen, dus waarom zou je geen mindful seks hebben? Journalist Lene Kemps duikt de boeken in op zoek naar antwoorden.

Het lijkt wel een toverwoord: mindfulness, en in zekere zin is het dat ook. De beproefde techniek kwam overwaaien uit het boeddhisme en biedt soelaas in tijden van stress. De essentie is om elke seconde en elke gewaarwording bewust mee te maken. Om je hoofd niet te laten vollopen met gepieker. Mindfulness helpt je afstand te nemen van het getater in je bovenkamer, je gedachten te zien als wolken die voorbijdrijven en niet als waarheden die zijn gebeeldhouwd in steen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.