Volledig scherm
Pennen van het merk Emerade functioneren mogelijk niet naar behoren. © Shutterstock

Mogelijk defecte pennen met adrenaline terug naar apotheek

Alle pennen met adrenaline van het merk Emerade, waarmee mensen met zware allergieën zichzelf kunnen injecteren, worden teruggeroepen. Aanleiding daarvoor zijn twee exemplaren in het Verenigd Koninkrijk die niet werkten, maakte de gezondheidsinspectie bekend.

Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Het gaat bijvoorbeeld om een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen zij zichzelf een injectie toe. Volgens de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd is de kans dat de pen niet werkt, heel klein.

De gevolgen voor een patiënt zijn wel heel groot als de pen op een cruciaal moment weigert. De oorzaak van het probleem is nog niet bekend. De twee patiënten die een defecte adrenalinepen hadden, hebben het volgens de inspectie overleefd.

Mensen met een adrenalinepen van het merk Emerade kunnen deze omruilen voor een ander merk adrenalinepen met dezelfde werking bij hun apotheek. Gebruikers worden hierover ook benaderd door hun apotheker.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.