Een busje van het Duitse Rode Kruis brengt een uit Wuhan afkomstige man naar een speciale isolatieruimte.
Volledig scherm
PREMIUM
Een busje van het Duitse Rode Kruis brengt een uit Wuhan afkomstige man naar een speciale isolatieruimte. © AFP

Nederlander Frido coördineert noodhulp voor coronaslachtoffers wereldwijd

Wereldwijd komen er elke dag nieuwe brandhaarden van het coronavirus bij. Nederlander Frido Herinckx (49) coördineert de noodhulp van het internationale Rode Kruis, van ambulancevervoer in Libanon tot een vliegtuig vol reageerbuisjes naar Noord-Korea.

Waar zijn momenteel de grootste brandhaarden?
,,Wij maken ons zorgen over Iran, Zuid-Korea en Italië waar in korte tijd het aantal besmettingen heel hard steeg van tientallen naar honderden. De meeste ziekenhuizen kunnen wel tien patiënten tegelijk aan, maar als er een paar honderd op je stoep staan, ontstaan er problemen. Ook hebben we zorgen over de ‘ontraceerbare gevallen’. Dat zijn patiënten bij wie we de bron van besmetting niet kunnen vinden, zoals we al zagen in Italië en Duitsland. Dat maakt het extra moeilijk om dit virus te bestrijden.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.