Negen weken oude Charlie krijgt op de valreep nieuw hart
De jongste patiënt die in het Verenigd Koninkrijk op de wachtlijst voor een harttransplantatie stond, heeft een nieuw hart gekregen. Afgelopen maand werd een actie voor de negen weken oude Charlie Douthwaite opgezet, omdat hij werd geboren met een half hart. ,,We zullen altijd dankbaar zijn."
Op Facebook bedanken de ouders van de negen weken oude baby de familie die het donorhart aan hun kind schonk. ,,Het dringt nog niet helemaal tot ons door dat er ergens een heel bijzondere familie is die ons dit onbetaalbare en meest kostbare cadeau heeft gegeven. In hun meest donkere periode hebben ze aan iemand anders gedacht. Het zijn heel bijzondere mensen", schrijven ze over het voor hen onbekende gezin.
,,Hen bedanken is niet genoeg om onze dankbaarheid te tonen, want zij hebben onze zoon een tweede kans gegeven. We zullen hen altijd dankbaar zijn", aldus de ouders. Tracie Wright en Steven Doffa zeggen dat ze gebroken zijn en intens meeleven met het verlies dat de andere familie heeft moeten leiden.
Oproep
De hartafwijking werd ontdekt toen Tracie twintig weken zwanger was. Artsen ontdekten dat de baby het hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS) had, waarbij de linkerkant van het hart niet volledig is ontwikkeld en niet goed functioneert. Zijn levensverwachting werd door artsen op enkele weken geschat.
Op 8 november plaatste de moeder een emotionele oproep op haar Facebookpagina waarin ze mensen opriep om haar bericht zo veel mogelijk te delen. ,,Mijn zoon heeft een nieuw hart nodig. Op de transplantatielijst staan is verschrikkelijk, omdat je weet dat een andere ouder zijn kind gaat verliezen, maar ik hoop dat iemand troost kan vinden in het feit dat hun kindje zal doorleven in een ander lichaam", schreef ze in een bericht dat ruim 91.000 keer is gedeeld.
Met de actie #ANewHeartForCharlie, die onder meer via Facebook werd gevoerd, werd naar een geschikt hart voor de kleine jongen gezocht. Uiteindelijk werd een geschikte donor gevonden en onderging Charlie een negen uur durende harttransplantatie in Freeman Hospital in Newcastle. Naar omstandigheden gaat het goed met hun zoon, laten zijn ouders weten. ,,Hij is een kleine held, onze kleine krijger."
Het was niet Charlies eerste operatie. Toen hij slechts vijf weken oud was had hij al elf operaties, waaronder een openhartoperatie, ondergaan. Cardioloog Zdenka Reinhardt zei eerder tegen de BBC dat Charlie veel geluk heeft gehad, gezien zijn gezondheid en grootte. De artsen hopen dat de ruim twee maanden oude baby begin 2018 het ziekenhuis kan verlaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zon uit een tube: beter voor je huid of niet?
De zon veroorzaakt huidschade, maar we willen wel een kleurtje. Een zelfbruiner is sneller en veiliger. Al beschermt-ie niet tegen de zon. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
met video
‘Steeds vaker fastfood tijdens de pauze’
Tieners kunnen tijdens schoolpauzes bij steeds meer fastfoodtenten en supermarkten terecht, blijkt uit data-onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NRCV). Rond scholen met veel achterstandsleerlingen groeide het fastfoodaanbod in tien jaar tijd (+48 procent) het snelst. -
PREMIUM
Eveline waakte over stervende moeder: ‘Geen mooie gesprekken, ontboezemingen of dramatische scenes’
Eveline van de Putte schreef een boek over het waken aan het sterfbed van haar moeder. Dat duurde lang en het ging niet zoals in de film. -
PREMIUMmet VIDEO
KNO-arts Mark rook wekenlang amper wat na corona, maar geurtraining gaf hem zijn reukvermogen terug
Coronapatiënten die na vier weken nog steeds weinig tot niets ruiken, wordt voortaan reuktraining aanbevolen. Zij kunnen met geurflesjes aan de slag. KNO-arts Mark Friebel van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is er blij mee. Zelf trainde hij zijn reukorgaan na een Covid-besmetting ook en kan hij inmiddels bijna alles weer goed ruiken.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMColumn
We moeten snel gaan ‘vooruitbezuinigen’ op delinquente jeugd
We gaan slecht om met kwetsbare jongeren, ziet Steven Pont deze week. Dat is niet alleen inhumaan, maar ook economisch onverstandig.