Niek (33) heeft body dysmorphic disorder: ‘Als ik in de spiegel kijk, zie ik iemand die lelijk is’
Uren voor de spiegel, foto’s ontwijken en camoufleren. Het is een dagelijks ritueel voor Niek Silvan (33). Hij lijdt aan body dysmorphic disorder (BDD): een psychische stoornis waarbij je een vertekend beeld hebt van je uiterlijk.
Silvan heeft naar eigen zeggen ‘belachelijk veel spiegels in huis voor iemand met BDD’. ,,Ik heb een haat-liefdeverhouding met de spiegels”, zegt hij. ,,Als ik in de spiegel kijk, zie ik iemand die lelijk is. Vooral mijn neus en mijn haar.”
BDD is volgens Najla Edriouch, GZ- psycholoog vermoedelijk een van de meest onder-gediagnosticeerde psychische stoornissen. ,,Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de cliënten een overmatige focus heeft op het uiterlijk en op onvolkomenheden die voor anderen niet waarneembaar zijn”, legt Edriouch uit. ,,Bij ongeveer een derde ligt de overmatige focus ook op het uiterlijk, maar dan op een onvolkomenheid die wél aanwezig is. Weliswaar in (heel) lichte mate, bijna onzichtbaar voor anderen.”
Huid, haar en neus
De meest voorkomende focuspunten zijn volgens Edriouch de huid, het haar en de neus. ,,Iemand met BDD die misschien een lichte vorm van acne of een onrustige huid heeft, ervaart deze onvolkomenheid als heviger dan dat het is”, geeft de psycholoog als voorbeeld. ,,Mensen met BDD zijn gemiddeld drie tot acht uur per dag bezig met hun vermeende afwijking door eraan te denken, ernaar te kijken of door handelingen uit te voeren om het te verbergen.”
Mensen met BDD zijn gemiddeld drie tot acht uur per dag bezig met hun vermeende afwijking door ernaar te kijken of eraan te denken
Hoewel de buitenwereld hoogstwaarschijnlijk niks kan opmerken over zijn uiterlijk, kan Silvan uren bezig zijn met zijn neus en zijn haar. Overmatig de focus leggen op de (vermeende) afwijking in het uiterlijk is dan ook een van de criteria waar psychologen en psychiaters naar kijken om de diagnose BDD te kunnen stellen. ,,Daarnaast moet deze focus door de omgeving als zwaar worden ervaren en kan het zijn dat iemand met BDD niet meer goed kan functioneren op school of op het werk”, zegt Edriouch. ,,Daarbij moeten de klachten niet door een andere stoornis te verklaren zijn, zoals bijvoorbeeld anorexia of boulimia.”
Genetisch gevoeliger
BDD ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren. Bij de meeste mensen komen de klachten naar voren tijdens de adolescentie. ,,Je kunt biologische, psychologische en culturele factoren onderscheiden die van invloed zijn”, vertelt Edriouch. ,,Iemand kan genetisch gevoeliger zijn om BDD te ontwikkelen of door zijn of haar temperament een grotere kans hebben op BDD. Pestervaringen, afwijzing of misbruik kunnen ook een rol spelen.” Daarnaast is het ook de maatschappij waarin veel aandacht is voor uiterlijk vertoon. Zo kunnen de reguliere media en social media bijdragen aan het verergeren of in stand houden van de stoornis.
Ook bij Silvan gaat het waarschijnlijk om een combinatie van verschillende factoren. ,,Naast BDD heb ik een persoonlijkheidsstoornis”, vertelt hij. ,,Ook ben ik vroeger gepest. Ik werd ‘lelijkerd’ genoemd en ging dat na een tijd geloven. Misschien kan mijn thuissituatie ook nog een rol spelen, mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 was.”
Wordt de behandeling wel uitgevoerd, verdwijnt de aandoening daarna meestal niet
Omdat patiënten hun vermeende afwijking als waarheid zien, zoeken zij vaak hulp in de verkeerde hoek. Ze gaan niet naar de huisarts of psycholoog, maar naar een cosmetisch arts of dermatoloog. ,,Op het moment dat een dermatoloog of plastisch chirurg de behandeling vervolgens niet wil uitvoeren, kan dit leiden tot onbegrip en wordt er vaak contact gezocht met een andere arts”, legt de psycholoog uit. ,,Wordt de behandeling wel uitgevoerd, verdwijnt de aandoening daarna meestal niet. De focus op het lichaamsdeel kan zelfs verergeren. Daarom is het belangrijk dat cosmetisch, medisch en psychisch hulpverleners de juiste vragen stellen, zodat mensen de juiste hulp krijgen.”
De juiste diagnose is belangrijk
Voor Silvan is dit herkenbaar. Het is zijn grote droom om zijn uiterlijk te laten veranderen ,,Ik ben bang dat ik later spijt krijg, als ik het nu niet doe”, zegt hij. ,,Maar aan de andere kant ben ik ook bang dat het na de ingreep nog hetzelfde is, alsof ik niet te repareren ben.” Dankzij tijdelijke medicatie en groepstherapie heeft de dertiger de afgelopen twee jaar geleerd om op een andere manier naar zichzelf te kijken. ,,Ik vind mezelf nu niet ineens knap, maar mentaal voel ik mij wel veel beter en dat reflecteert ook in positieve zin op mijn uiterlijk.”
De juiste diagnose stellen is volgens Edriouch extra belangrijk, omdat de stoornis met de juiste behandeling af kan nemen of helemaal kan overgaan. Dan kun je denken aan behandelingen als: EMDR-therapie, een combinatie van therapie en medicatie of cognitieve gedragstherapie.
Niek Silvan deelt zijn verhaal in zijn eigen documentaire Swans Reflecting Elephants. De documentaire gaat in oktober in première op het Keep an Eye Filmacademie Festival in Amsterdam en wordt in november uitgezonden bij AvroTros.
Najla Edriouch werkt als GZ-pscholoog bij een specialistische GGZ-instelling in Den Bosch. Hier behandelde ze verschillende jongeren (man/vrouw) met BDD. Ook maakt ze video’s voor onder andere haar eigen kanaal ‘Psycholoog Najla’ op YouTube.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Marga verloor in een half jaar ruim veertig kilo door anders te gaan eten: ‘Mijn doel is 79,9 kilo, dat lijkt me echt gaaf!’
ASPEREN/ARNHEM - Marga den Besten (55) woog 122 kilo, maar past nu weer in maat 42. ‘Ik wil mijn succesverhaal vertellen om anderen te inspireren’. -
PREMIUM
Waarom het ook voor volwassenen goed is om te spelen: ‘Leert je omgaan met emoties’
Kinderen spelen om te leren, maar ook voor volwassenen is het goed om af en toe te spelen. Het helpt tegen stress, verbindt en leert je omgaan met emoties. Dus hup naar buiten. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
PREMIUM
Martinus (43) opent winkel in wietolie en snoept er zelf ook van: ‘Helpt tegen reuma, huidziekte en eetstoornis’
ALMELO - Het centrum van Almelo is een bijzondere winkel rijker: JustMartinus, gespecialiseerd in wietolie. Daarmee gaat voor initiatiefnemer Martinus van Lies een grote wens in vervulling. Waarbij het draait om de hennepplant. „Onze klanten zijn vooral mensen met kwaaltjes, die nog nooit een coffeeshop van binnen hebben gezien.” -
PREMIUM
Als niemand de telefoon opneemt, is er de Luisterlijn: ‘Om 04.00 uur ’s nachts gaan mensen nadenken’
Mensen bellen met problemen, zorgen, maar ook gewoon om even de dag door te spreken. De Luisterlijn biedt een oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft. ,,Oprechte interesse in het verhaal van een ander, dát is belangrijk.” -
Hoe ga je om met
Hoe herken je long covid en wat kun je eraan doen? ‘Luister naar de grenzen die je lichaam aangeeft’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(-in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Silvy Ouderland (32) kreeg in 2020 long covid.