Volledig scherm
PREMIUM
Menna Laura Meijer: ,,Contact maken is iets wat we deep down allemaal willen.” © Beeld uit de film

Nieuwe film zoomt in op behandelaars burn-out in plaats van patiënten

Waar laten we onze stress? We luisteren naar coaches, wandelen met paarden en knuffelen varkens. Filmmaker Menna Laura Meijer laat de bloeiende behandelcultuur in Nederland zien in ‘Nu verandert er langzaam iets’.

Wie een film maakt over de therapiecultuur, is vast geïnteresseerd in de klanten en hun klachten en emoties. Toch kiest Menna Laura Meijer voor de behandelaars. Waarom?
,,Enkele jaren geleden las ik over het stijgend aantal jonge mensen met een burn-out. De druk die zij voelen om goed en zinvol te leven, is groot. Ze raken steeds vaker oververmoeid, hebben stressgerelateerde klachten of een burn-out. Ik zat met een jonge producer in een coffeeshop, toen ze vertelde dat zij en haar vriendinnen er allemaal last van hadden.

Ik stelde me al die behandelende artsen, coaches en psychiaters van die jonge vrouwen voor, de wachtkamers en de ruimtes waarin ze de gesprekken voeren. Jouw of mijn burn-out is de baan van iemand anders. In een klassieke documentaire kijken we altijd naar de mensen, hun gevoelens en hun overwegingen. Ik wilde dat juist niet.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.