Volledig scherm
PREMIUM
Radiotherapeut Jochem van der Voort van Zyp voor de MRI-Linac. © UMC Utrecht

Nieuwe techniek verkort behandeling van prostaatkanker drastisch

Een nieuw apparaat verkort het aantal behandelingen voor mannen met prostaatkanker drastisch. In plaats van 35 bestralingen er zijn nu nog maar 5 nodig.

Het UMC Utrecht heeft een apparaat uitgevonden dat MRI-beelden maakt en tegelijkertijd de prostaat bestraalt in geval van kanker. Door de nieuwe techniek hoeft een grote groep mannen met prostaatkanker nog maar vijf keer bestraald te worden. Voorheen moesten zij 35 keer naar het ziekenhuis.

,,Tijdens het bestralen hebben we constant de prostaat in beeld’’, legt radiotherapeut Jochem van der Voort van Zyp uit. ,,Hierdoor kunnen we veel nauwkeuriger bestralen, waardoor we minder gezond weefsel raken. Bovendien is de straling veel krachtiger, waardoor de mannen minder vaak terug hoeven te komen.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.