Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Ook RIVM erkent gevaar van de 'sjoemelsigaret'

Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier zijn veel schadelijker dan wat tabaksfabrikanten suggereren.

Dat is te concluderen uit een recent verschenen onderzoeksverslag op de website van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is voor het eerst dat de overheidsdienst zich zo stellig uitspreekt over de veelbesproken rookwaar.

De kleine gaatjes in de sigaretten verlagen het gehalte teer en nicotine tijdens de officiële test. Maar rokers van deze 'sjoemelsigaretten' krijgen in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen binnen omdat zij met hun mond en vingers de gaatjes dichtknijpen. Dat erkent nu ook het RIVM. Het instituut waarschuwt nu op de eigen website voor 'wat de media sjoemelsigaret is gaan noemen'.

Rechtszaak

De conclusie van het RIVM steunt de rechtszaak die advocate Bénédicte Ficq heeft voorbereid tegen grote tabaksproducenten. De fabrikanten maken zich volgens haar schuldig aan 'zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft'. ,,Nu nota bene de overheid zelf breed uitmeet hoe schadelijk deze sigaretten zijn, mogen die wat mij betreft ook niet meer worden verkocht'', aldus Ficq.

Het RIVM zegt dat het gisteren gepubliceerde bericht een verzameling is van verschillende onderzoeken naar de schadelijkheid van de 'sjoemelsigaret'.

Maatregelen

Staatssecretaris Martin van Rijn gebruikt de gegevens om te bepalen of nieuwe maatregelen nodig zijn om het roken te ontmoedigen. ,,Bovenop alle maatregelen die al zijn genomen'', zegt Leonne Gartz van het ministerie van Volksgezondheid.

Aanvullend onderzoek naar de schadelijkheid van de sjoemelsigaret is voorlopig niet te verwachten, zegt Harald Wychgel van het RIVM. ,,Dit zijn de resultaten. Het is nu aan het ministerie om te beslissen wat er nu gebeurt.''

Quote

Het is nu aan het ministerie om te beslissen wat er nu gebeurt

Harald Wychgel, RIVM
  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.