Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Stalinski

Oorzaak van burn-out en depressie bij millennials: wat is er echt aan de hand?

Journalist Dominique Prins, moeder van twee late millennials, staat perplex dat zo veel generatiegenoten van haar zoons een burn-out of depressie krijgen. Komt dat echt alleen door de hoge prestatiedruk en sociale media, of is er meer aan de hand? Dat laatste.

Wat een geluksvogels, die millennials - dacht ik vaak als ik naar mijn zoons van 24 en 22 keek. Geboren tussen 1985 en 2000 is er geen generatie met zo veel kansen, mogelijkheden en de vrijheid om te worden wat je wilt. Maar als ik lees dat van de ruim 3 miljoen jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar er 100.000 thuiszitten (ArboNed) en drie van de vier studenten op enig moment met emotionele uitputting kampen (Landelijke Studentenvakbond), dan moet ik mijn oordeel bijstellen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.