Pijnstiller oxycodon verslavender dan heroïne: Dirk uit Eindhoven ging door een hel

VideoEINDHOVEN - Hij was net vijf jaar volledig clean van alcohol en drugs toen Dirk Habraken uit Eindhoven door zijn rug ging. Dankzij het middel dat hij toen van zijn dokter kreeg, oxycodon, was hij in één klap terug bij af. Wat daarna volgde was een hel.

Het is twee keer sterker dan morfine, extreem verslavend maar gewoon op te halen bij de huisarts. Meer en meer Nederlanders slikken de zware pijnstiller oxycodon. Tien jaar geleden waren het er nog zo’n 100.000, in 2018 zijn dat bijna 500.000 mensen. Die vervijfvoudiging is een potentieel risico voor de volksgezondheid en baart onder meer minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) grote zorgen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.