Om het hart nog verder op gang te helpen dient hoofdonderzoeker Sjoerd van Tuijl het hart een elektrische schok toe om de hartspiercellen te ‘resetten’.
Volledig scherm
PREMIUM
Om het hart nog verder op gang te helpen dient hoofdonderzoeker Sjoerd van Tuijl het hart een elektrische schok toe om de hartspiercellen te ‘resetten’. © Koen Verheijden

Primeur: eerste hartoperatie uitgevoerd buiten het lichaam

Uniek experimentEen uniek experiment: van een bleke homp vlees, naar een goed doorbloed, rood-paars kloppend hart. Wouter Duinisveld (42), die nog leeft dankzij een donorhart dat hij twaalf jaar geleden ontving, reageert verrukt: ,,Wat gaaf! Waanzinnig!”

In een laboratorium van de het onderzoeksinstituut LifeTec Group in Eindhoven haalt hoofdonderzoeker Sjoerd van Tuijl uit een bak met ijs een homp vlees, die doet denken aan een kipfilet. Het is een hart. Bij dit experiment dat volgens de onderzoekers ‘uniek’ is, gaan wetenschappers het hart buiten het lichaam herstellen. ,,Voor het eerst gaan we hier laten zien dat een hart zo beter blijft, dan als het op ijs wordt bewaard’’, licht de onderzoeker toe. ,,Doel is dat patiënten in de toekomst een genezen hart terug kunnen krijgen.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.