Volledig scherm
PREMIUM
Freek Sarink kleurt af en toe buiten de lijntjes. © Joost Hoving

Provocatief psycholoog: Humor en de patiënt uitdagen helpt

Zit je eindelijk bij de psycholoog omdat je met jezelf in de knoop zit, maakt hij een grap over wat je dwarszit. Een traditionele therapeut zal dat niet snel doen, een provocatieve psycholoog wel. Dat helpt namelijk, zegt Freek Sarink (44), schrijver van een boek over de methode.

Zo bot is het allemaal niet, integendeel: liefdevolle humor, een goed contact en de ander uitdagen zijn nodig om te kunnen helpen, zegt systeemtherapeut en provocatief psycholoog Freek Sarink, die de methode al tien jaar toepast.

,,Juist het tegendraadse maakt zo’n coach effectief. Cliënten zijn niet gebaat bij een lange serie sessies waarin een therapeut hen vertelt wat ze moeten doen. Juist door de regels los te laten, komt een provocatieve therapeut snel tot de kern. Mensen nemen dan zelf de teugels weer in handen.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.