Rivm: Levensverwachting flink hoger als Nederlander sigaret laat liggen
Het aantal mensen dat in Nederland overlijdt door kanker is relatief groot, blijkt uit onderzoek van het Rivm. In vergelijking met andere Europese landen scoort ons land goed als het gaat om de kwaliteit van medische zorg. De levensverwachting kan echter omhoog, als we de peuk laten liggen.
Het instituut vergeleek de gezondheid van Nederlanders met die van inwoners van elf 'buurlanden'. Volgens het Rivm komt de gezondheid van de Nederlandse bevolking op hoofdlijnen overeen met die van ons omringende landen.
De levensverwachting van Nederlanders is sinds 1950 met ruim negen jaar toegenomen. Gemiddeld worden mannen 80,1 jaar en vrouwen 83,3 jaar oud. Mannen komen boven de internationale levensverwachting uit, maar vrouwen scoren beduidend lager.
Relatief veel rokers
Nederland scoort gemiddeld wat betreft het percentage sterfgevallen door een herseninfarct of hersenbloeding (beroertes). Ook het percentage mensen met overgewicht en het percentage jongeren dat alcohol gebruikt, wijkt niet veel af.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er in ons land relatief veel rokers zijn, dat zorgt voor een hoog aantal doden ten gevolge van kanker. In 2017 gaf ruim 23 procent van de volwassenen aan wel eens te roken. In 2000 was dat percentage nog ruim 32 procent. De Nederlandse levensverwachting zou met minder rokers aanzienlijk hoger liggen.
Percentage verminderen
De afgelopen jaren laten een daling van het aantal longkankerdoden onder mannen zien, doch een stijging onder vrouwen. Wat het instituut betreft ligt er voor Nederland daarom een taak het percentage rokers te verlagen.
Ook de dalende vaccinatiegraad is een bron van zorg, die tegengegaan moet worden. Het Rivm stipt ook de toenemende vergrijzing van Nederland aan en ziet het waarborgen van een goede en betaalbare zorg als uitdaging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Leiders hebben de neiging om de regels niet te volgen die voor anderen wel gelden
Veel leiders denken een uitverkorene te zijn die immuun is voor door hemzelf opgestelde regels, stelt Steven Pont deze week. Daarmee kunnen ze hun omgeving vergiftigen. -
PREMIUM
Hoe houden we goede zorg overeind in de toekomst? Zorgaanbieders gaan nauwer samenwerken
Zorgaanbieders en gemeenten in Midden-Holland slaan de handen ineen om ook in de toekomst goede zorg overeind te houden. De inzet is zo lang mogelijk gezond thuisblijven en als er echt zorg nodig is die direct op de juiste plek leveren. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM1
Qontrol-ball is een gloednieuwe sport en lijkt in de verste verte nÃét op iets wat je al kent
Geen volleybal, voetbal of tennis: weleens een potje Qontrol-ball gespeeld? Grote kans van niet. De sport is gloednieuw, werd bedacht door onderzoekers en lijkt in geen enkel aspect op bestaande balsporten. Aan een potje doen drie teams mee, het veld bestaat uit driehoeken én.. de bal is niet (helemaal) rond. -
Wereld Niet Roken Dag
Waarom we stoppen met roken: 'Papa, wil je graag dood?'
Het aantal rokers in Nederland blijft dalen, maar toch steekt nog altijd bijna een kwart van de volwassenen dagelijks een peuk op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in het kader van 'Wereld Niet Roken Dag'. Wij vroegen ex-rokers naar hun ultieme stoptip.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Een op de vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers
Bijna 18 procent van werkend Nederland vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 mensen in loondienst. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?