Volledig scherm
PREMIUM
Roelofje Musschen © LEEUWEN, JOS VAN

Roelofje heeft polio: Ik neem het de kerk kwalijk

Het kabinet besloot onlangs inenting niet verplicht te stellen. Arts Joan van Lookeren behandelde in 1971 kinderen tijdens de polio-uitbraak in Staphorst. Het drama eiste vijf levens en ging de wereld over. Hij voert nu actie. ,,Willen we opnieuw een dodelijke les?’’

Pff, pff, pff. Het is stil in de woning van Roelofje Mussche (59). Bijna muisstil. Ze leest een boek. Maar compleet stil wordt het nooit meer in haar leven. Pff, pff, pff. Altijd hoor je haar zuurstofmachine zacht pompen. Polio ontnam haar de kracht om zelf te ademen. Stopt de machine, dan sterft ze. Ze zit daarnaast bijna vijftig jaar in een rolstoel. Reden: de verlamming door diezelfde polio.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.