Roep om meer anticonceptie voor heren steeds luider, tijd voor de mannenpil
Mannen gebruiken nog steeds veel minder anticonceptie dan vrouwen en dat moet volgens Nederlanders veranderen, blijkt uit nieuw onderzoek. Vooral jongeren vinden het hoog tijd dat de heren meer opties qua voorbehoedsmiddelen krijgen.
Twee keer zoveel vrouwen als mannen maken nu gebruik van anticonceptie, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Ava, een nieuwe belangenorganisatie, opgericht door het Humanistisch Verbond. Mannen hebben behalve een condoom of een vrij permanente sterilisatie ook maar weinig keuze.
Momenteel vindt ruim 40 procent van de Nederlanders dat er meer anticonceptie-opties voor mannen moeten komen. Bij jongeren gaat het zelfs om een ruime meerderheid: bijna 60 procent van de mensen tot en met 34 jaar oordeelt dat er nieuwe mogelijkheden moeten zijn voor anticonceptie-gebruik door mannen.
Bijna zeven op de tien Nederlanders menen daarnaast dat de kosten voor anticonceptie altijd gelijk moeten worden verdeeld onder mannen en vrouwen. Beide geslachten scoren daarbij bijna even hoog.
Reguleren menstruatie
Meer dan twee op de drie vrouwen gebruiken momenteel anticonceptie om niet zwanger te worden. Een andere veelgenoemde reden hiervoor is het reguleren van de menstruatie (55 procent van de ondervraagden).
Overigens zijn minstens 753.299 vrouwen in Nederland ontevreden met hun anticonceptie. Zij ervaren hierdoor allerlei problemen en bijwerkingen, die volgens experts voorkomen kunnen worden met maatwerk.
Eva de Goeij, bestuursvoorzitter en initiatiefnemer van cliëntenorganisatie Ava: ,,Er wordt nog steeds vooral óver vrouwen gepraat in plaats van mét vrouwen. Daarnaast wordt er weinig onderzoek gedaan naar hoe mensen anticonceptiemiddelen of een abortus hebben ervaren en is er amper vooruitgang wat betreft nieuwe voorbehoedsmiddelen. Er is te weinig keuzevrijheid, terwijl geen enkel lichaam hetzelfde is.”
Wetenschappers proberen al tientallen jaren een effectief oraal anticonceptiemiddel voor mannen te ontwikkelen. Tot op heden zijn er geen goedkeurde pillen op de markt. Om nare bijwerkingen te voorkomen, richt het onderzoek zich nu vooral op niet-hormonale varianten van de mannenpil.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twee weken na je aanmelding al terecht kunnen: deze kliniek heeft amper een wachtlijst
De wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn in de coronaperiode flink opgelopen. Toch geldt dat niet voor alle instellingen. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), met een vestiging in Gouda, heeft die lijst juist flink ingekort. Hoe doen ze dat? -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
Niet iedereen (man én vrouw) ziet de mannenpil zitten
Goed nieuws voor voorstanders van de ‘mannenpil’: onderzoekers ontdekten dat een stofje spermacellen zo langzaam maakt dat ze de eicel niet bereiken. Het is niet de eerste doorbraak, toch is er na decennia onderzoek nog altijd geen mannenpil. Hoe kan dat? -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
PREMIUM
Klap op klap krijgt ze, maar deze doorzetter overleeft alles: het ongelooflijke levensverhaal van Manon
GOOR - Als een kat negen levens heeft, dan heeft Manon Lammertink uit Goor er minstens tien. Ze krijgt ziekte op ziekte, maar kruipt altijd weer door het oog van de naald. Over het bijzondere levensverhaal van de voormalig apothekersassistente is nu een boek verschenen, Lefmeid. „Als er iemand bestaat die mij van deze aarde af wil hebben, dan heeft hij goed z’n best gedaan.” -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUM
Is het gevaarlijk om nooit een zonnebril te dragen?
Zo veel monturen, zo veel soorten glazen. Sommige zijn gemaakt voor het strand, andere voor op de fiets of in de bergen. Welke zonnebril past bij jouw zomer?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer