Volledig scherm
Ook mensen met overgewicht zouden volgens een kwart (24 procent) van de ondervraagden meer premie moeten betalen. © Lex van Lieshout

‘Rokers en zware drinkers moeten hogere zorgpremie betalen’

Ruim vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moeten betalen. Dat geldt vooral voor rokers en mensen die veel alcohol drinken, meldt het CBS op basis van onderzoek. Meer dan de helft (52 procent) vindt dat de premie voor rokers omhoog moet. Van de rokers zelf is 20 procent het hiermee eens.

Voor zware drinkers is 41 procent van de Nederlanders deze mening toegedaan. Mensen met overgewicht zouden volgens een kwart (24 procent) van de ondervraagden meer premie moeten betalen. Daarbij zijn twee op de tien voorstander voor een duurdere basisverzekering voor mensen die onvoldoende bewegen.

,,Rokers en zware drinkers vinden relatief vaak dat de premie voor de eigen groep ongewijzigd moet blijven’’, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit het onderzoek blijkt dat vooral mannen vinden dat de premie voor mensen met een gezonde leefstijl omlaag moet en de premie voor mensen met een ongezonde leefstijl omhoog.

Stoptober

Deze maand zal een deel van Nederland weer een poging wagen om te stoppen met roken, in het kader van de actie stoptober. Bekende Nederlanders zoals actrice Georgina Verbaan, presentator Rick Brandsteder en zanger Ernst Daniël Smid geven dit jaar het goede voorbeeld.

Stoptober , dat voor de zesde keer plaatsvindt, is samen 28 dagen niet roken in oktober. Samen stoppen vergroot de kans om het vol te houden met een factor vijf, aldus de organisatie. Ook zou de kans blijvend te stoppen met roken liefst vijf keer hoger liggen als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.

De afgelopen vijf jaar deden meer dan een kwart miljoen mensen mee aan de actie. Georgina Verbaan kijkt ernaar uit. ,,Ik schaam me ervoor dat ik nog rook. Ik ben al vaker gestopt, maar het moet nu echt klaar zijn. Tijdens Stoptober doe je het tenminste niet alleen. Ik heb er echt zin in.’’

Volledig scherm
© ANP XTRA
  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.