Volledig scherm
© Nederlandse Freelancers

'UMC krijgt 5 miljoen om zelf (goedkopere) medicijnen na te maken’

Het Academisch ziekenhuis Amsterdam UMC gaat de komende jaren meerdere medicijnen in de eigen apotheek bereiden, zodat ze sneller en goedkoper beschikbaar komen dan middelen uit, bijvoorbeeld, de farmaceutische industrie. Dat meldt NRC.

Het ziekenhuis heeft een schenking van 5 miljoen euro toegewezen gekregen van de Vriendenloterij. Die organisatie keert jaarlijks geld uit aan tientallen goede doelen, waarvan Amsterdam UMC er nu een is.

Het is onderdeel van een breder plan om de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten te verbeteren. Het ziekenhuis wil onderzoeken waarom het vaak niet lukt om medicijnen tegen een redelijke prijs bij patiënten te krijgen en wil die informatie via een ‘kennisplatform’ delen met andere ziekenhuizen en apotheken. Ook wil het andere apothekers helpen met het zelf bereiden van (goedkopere) geneesmiddelen.

Vorig jaar werd in het ziekenhuis al een veel goedkopere variant nagemaakt van een medicijn tegen een erfelijke stofwisselingsziekte. Fabrikant Leadiant verhoogde de prijs van het beschikbare middel CDCA in korte tijd naar 200.000 euro, terwijl de ziekenhuisapotheek het voor circa 20.000 euro kan maken.

Binnen vijf jaar wil Amsterdam UMC jaarlijks een duur geneesmiddel zelf bereiden of een bedrijf helpen dat dit op een maatschappelijk verantwoorde manier wil doen, blijkt uit de subsidieaanvraag die NRC inzag.

Taaislijmziekte

Er zijn meer initiatieven om de concurrentie met de dure farmaceutische industrie aan te gaan. Zo gaat de Haagse apotheker Paul Lebbink op korte termijn een zelfgemaakte medicijn tegen taaislijmziekte produceren. Lebbink bouwde er een speciaal laboratorium voor, dat in januari werd onthuld in het bijzijn van minister van Volksgezondheid Bruno Bruins.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.