Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Vader Ron heeft het, zoon Niels onderzoekt het: ‘de waardeloze ziekte’ Alzheimer

Neuroloog Niels Prins (47) doet al jaren onderzoek naar alzheimer, maar nooit kwam de ziekte zo dichtbij als nu. Alzheimer kroop in het brein van zijn vader. ,,Over tien jaar hebben we een cocktail die alzheimer afremt.’’

Zijn vader heeft trek in roombroodjes. Die obsessie duurt nu al een paar dagen. De teleurstelling begon toen Albert Heijn de broodjes niet in de schappen had liggen. Daarna werd het management gebeld, maar dat antwoord beviel hem niet. Hoezo waren de roombroodjes uitverkocht?

Het is ook wel een beetje de schuld van de supermarkt natuurlijk, die zijn assortiment niet op orde heeft. Maar het probleem zit ‘m vooral in de frontaalkwab, legt zoon en neuroloog Niels Prins uit. Haast zakelijk, alsof hij college geeft.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.