Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Van passievolle player tot draaideurpartner: ken je seksuele persoonlijkheid

Bioloog en relatietherapeut Carla Rutgers ziet vaak dat het niet werkt in de liefde. Dat is, zegt zij, omdat we verschillende sekstypes zijn.

Een fijne relatie én een bevredigend seksleven: wie wil dat niet? Helaas lijkt dit slechts weggelegd voor de happy few. Relatietherapeut en bioloog Carla Rutgers zegt dat we bij relatieproblemen niet alleen naar sociale eigenschappen moeten kijken maar ook naar biologische. ,,Onze genen spelen een belangrijke rol. Hormonen als vasopressine, oxytocine en dopamine vormen onze seksuele persoonlijkheid. Mijn hypothese: vasopressine bepaalt hoe monogaam of promiscue je bent, dopamine zorgt voor een hoge of lage seksdrive, en oxytocine bepaalt hoe goed je bent in sociale interactie.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.