Volledig scherm
PREMIUM
Medische data zijn ‘hot'. De druk van techbedrijven, overheden en instanties om ze af te staan, neemt toe. © ANP XTRA

‘Verbied commerciële handel in medische data’

Nu techgiganten als Google, Apple en Amazon zich met apps en health toepassingen vol op de medische zorg storten, neemt de druk op Nederlanders toe om hun medische data af te geven. Het kabinet onderzoekt of een wettelijk patiëntgeheim tegenwicht kan bieden. Vijf vragen.

1) Wat is het probleem? Medische gegevens vallen toch onder het beroepsgeheim?

Op het patiëntdossier is inderdaad het medisch beroepsgeheim van toepassing, maar ook buiten dit dossier circuleert steeds vaker informatie over uw fysieke en psychische gesteldheid. Neem de Apple Watch met zijn hartritmefunctie, of de slimme health-tracking horloges van Fitbit met sporttijden en slaappatronen.

Inmiddels bestaan er wereldwijd 350.000 gezondheidsapps. Zonder goede versleuteling zijn zulke medische gegevens tot de persoon herleidbaar. Zo kwam de fitnesstracker Fitbit jaren geleden al in het nieuws toen het slimme armbandje ook de nachtelijke seksuele escapades van gebruikers feilloos wist te registreren. En die waren via Google op de persoon terug te herleiden. Auw.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.