Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Stalinski

Voorkom jaloezie in je relatie met deze tips

Ooit was hij jouw prins op het witte paard. Nu verneem je dat hij een nieuwe jonkvrouw heeft geschaakt. Voorkom jaloezie met de adviezen van seksuoloog Chloé De Bie.

Ex, zelden had zo’n kort woord zo’n zware lading of riep het zulke heftige emoties op. Vooral jaloezie steekt nogal eens de kop op, zeker als de ex in kwestie zijn of haar hoofd nog regelmatig laat zien. Aanstelleritis? Allerminst, stelt de Belgische klinisch seksuoloog Chloé De Bie. ,,Op jaloezie rust een huizenhoog taboe. Het wordt afgedaan als een kinderlijke, onredelijke emotie, terwijl het in feite een basisinstinct is dat in werking treedt als we ons angstig of bedreigd voelen. In die optiek is jaloezie eigenlijk een positieve emotie: het toont dat je om iemand geeft.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.