Volledig scherm
PREMIUM
Shanti van Genechten (links) en Lode Godderis steunen wensouders in een onzekere tijd. © Boaz Timmermans

‘Vraag niet waarom iemand geen kinderen heeft, maar hoe iemand zich daarbij voelt’

Een onvervulde kinderwens kan even intens zijn als rouw om een overleden dierbare. Hoogleraar Lode Godderis en Shanti van Genechten schreven een boek met adviezen hoe ermee om te gaan.

Als oprichters van stichting Kinderwens ondersteunen jullie al tien jaar mensen met een (nog) niet vervulde kinderwens. Hoe groot is de impact daarvan?
Van Genechten: ,,Een onvervulde kinderwens raakt alle aspecten van je leven, van lichamelijk welzijn tot werk en relaties. Kinderen krijgen is de norm. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is, om welke reden dan ook, kunnen zich eenzaam voelen, onzeker of zelfs depressief. Er is veel aandacht voor de medische kant, maar minder voor psychosociale gevolgen. Wij willen alle aspecten bespreekbaar maken en mensen helpen ermee om te gaan.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.