Waarom je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes geen goed idee is
Reinigingsdoekjes zijn snel en makkelijk in gebruik. Ze lijken daardoor ideaal voor wie weinig tijd heeft en toch zijn gezicht wil schoonmaken. Maar in werkelijkheid doen ze meer kwaad dan goed voor je huid.
Delen per e-mail
Dat je huid reinigen belangrijk is, weet je al. Maar het ene reinigingsproduct is het andere niet. En reinigingsdoekjes zijn, wat dat betreft, misschien wel de slechtste keuze.
Ten eerste reinigen ze je huid niet echt. ,,Met een doekje neem je alleen de helft van je make-up en het vuil weg”, vertelt dermatologe Archana Sangha aan The Huffington Post. Regelmatig gebruik van reinigingsdoekjes kan daarom zorgen voor verstopte poriën en uiteindelijk voor meer puistjes. ,,Ik krijg veel patiënten over de vloer die last hebben van acne omdat ze uitsluitend gezichtsdoekjes gebruiken om hun huid schoon te maken”, vertelt de dermatologe.
In make-updoekjes zitten ook oplosmiddelen en emulgatoren om make-up, olie en huidschilfers van de huid te verwijderen. Je stelt je huid dus bloot aan hoge concentraties reinigingsingrediënten die je daarna niet afspoelt. Dat kan problemen als uitdroging, overgevoeligheid, irritatie of allergische reacties veroorzaken.
,,Om de reinigingsdoekjes lang vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden ook heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zacht zijn voor je huid”, zegt dermatologe Samira Baharlou in Flair. Als de ingrediëntenlijst eindeloos lijkt, kun je de doekjes dus beter links laten liggen.
Veel reinigingsdoekjes laten ook een restje achter op je gezicht. ,,En als de doekjes zo’n plakkerig laagje achterlaten, kunnen bacteriën en vieze stoffen op je huid blijven plakken”, zegt Sangha.
Beter micellair water dan?
Je kunt je reinigingsdoekjes dus beter door een alternatief vervangen. Bijvoorbeeld door die andere populaire optie: micellair water. Al zijn er nog betere reinigingsmethodes dan dat, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. ,,Micellair water vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kan wegvegen. Maar mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water: de kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuil blijven liggen op de huid.” Of pas de ‘double cleanse’-methode toe: verwijder het oppervlakkige vuil met micellair water en reinig na met een product op waterbasis.
Bekijk hier onze trending entertainmentvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Matt (66) zoekt een nieuwe nier: ‘Er is nog zo veel om van te genieten, ik wil gewoon leven’
Wie heeft er een nier voor Matt Martens? De 66-jarige Utrechter zou die vraag liever niet zo plompverloren voor je voeten werpen, maar zijn gezondheidssituatie laat weinig keus. „Binnen enkele weken of maanden doen mijn nieren het niet meer.’’ -
PREMIUMHemd van het lijf
Zwemkampioen Maarten van der Weijden: ‘Als mijn lijf wil stoppen ga ik door’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden (40) gaat heel ver voor zijn foundation. ‘Mijn manier van sporten is misschien een lijdensweg, maar ik geloof niet in alleen dingen doen waar je zin in hebt.’ -
Er moet op de werkvloer meer aandacht komen voor vrouwen in de overgang
Alle vrouwen komen vroeg of laat in de overgang. Toch is er vrijwel geen aandacht voor en worden overgangsklachten nog steeds niet als zodanig gediagnosticeerd. Dat leidt tot ziekteverzuim en uitval op de werkvloer. Onnodig, zeggen experts, omdat klachten alleen al door een gezonde levensstijl kunnen verminderen. -
Wist je dat? Een gesprek eindigt bijna nooit wanneer je dat wil
Een gesprek stopt bijna nooit op het moment dat jij (of je gesprekspartner) er klaar mee is. Dat zeggen onderzoekers van Harvard, de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Virginia op basis van 900 conversaties die zij hebben geanalyseerd. Waarom is het zo moeilijk om een gesprek te stoppen? -
‘Doorbreek het stigma op psychische klachten bij parkinson’
Het is vandaag Wereld Parkinson Dag. Een belangrijke dag om stil te staan bij de impact van de ziekte, inclusief de onzichtbare symptomen: ,,Juist die beperken de kwaliteit van leven”.
-
PREMIUM
Vier kilometervreters aan het woord: ‘Als je samen loopt, is het een stuk minder zwaar’
Hardlopen is de derde sport van het land, na wandelen en fitness, met zo'n anderhalf miljoen beoefenaars. In dit artikel vertellen vier kilometervreters over hun ervaringen. -
PREMIUM
Eten in tijden van pest: voedselprobleem nam af, want er waren steeds minder monden te voeden
Na de uitbraak van het coronavirus sloeg een groot deel van Nederland aan het hamsteren, hoewel hier geen voedselschaarste is. Inmiddels liggen de supermarktschappen weer vol. Hoe was dat tijdens pestepidemieën uit het verleden? Schokkend: er was steeds meer te eten omdat er minder mensen overbleven, aldus hoogleraar Guy Geltner. -
Skin fasting: steeds meer vrouwen stoppen tijdelijk met make-up
Steeds meer vrouwen doen aan skin fasting, tijdelijk stoppen met het dragen van make-up. Dat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksinstituut IRI; in 2020 werd 11,5 procent minder make-up verkocht. Wel werd er 28 procent meer gezichts- en huidverzorgingsproducten verkocht.