Jeannette Croonen (foto) en Agnes Johannesma weten dat veel jongeren niet serieus worden genomen als ze over euthanasie beginnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jeannette Croonen (foto) en Agnes Johannesma weten dat veel jongeren niet serieus worden genomen als ze over euthanasie beginnen. © Marco Okhuizen

Wat als je kinderen de dood als enige uitweg zien

René en Monique kozen ervoor vroegtijdig uit het leven te stappen. Hun moeders Agnes Johannesma en Jeannette Croonen pleiten voor meer openheid.

Jeannette Croonen (62) en Agnes Johannesma (76) van de Stichting Euthanasie in de Psychiatrie geven volgende week de workshop Euthanasie bij jongeren, hoe is dat voor de naasten? Op ons verzoek reageren ze op vier stellingen over een zelfverkozen dood bij psychisch lijden.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.