Volledig scherm
Een plastisch chirurg toont een kapotte silicone borstimplantaat van het merk PIP. Honderden Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP of M-implants moesten zich eerder melden bij hun arts, omdat zij het risico lopen van ernstige gezondheidsklachten. Het gaat om vrouwen die de implantaten voor 2001 hebben gekregen. © EPA

Wereldwijd onderzoek: in tien jaar 83.000 doden door medische implantaten

UpdateDe controle op medische implantaten is zó gebrekkig dat daardoor levens in gevaar komen. Dat blijkt uit groot internationaal onderzoek genaamd ‘Implant Files’. Medische hulpmiddelen, die zogenaamd ‘veilig’ zijn, kunnen in tien jaar tijd worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden.

Aan dat wereldwijde onderzoek deden ook Trouw en het tv-programma Radar mee. Maandenlang deden zij in samenwerking met ICIJ, een internationale organisatie van onderzoeksjournalisten, onderzoek naar de medische hulpmiddelensector. 

Tientallen waarschuwingen

Ook in Nederland blijken belangrijke meldingen niet altijd door te komen bij de toezichthouder. Zo waren er tussen november 2016 en oktober dit jaar in de Verenigde Staten 22 veiligheidswaarschuwingen over hulpmiddelen die ook zijn bestemd voor de Nederlandse markt. Het ging om zogeheten klasse-1-meldingen. Deze categorie gaat over incidenten waarbij patiënten zwaar letsel kunnen oplopen of zelfs kunnen overlijden.

Onder de naam Implant Files publiceren 59 media-organisaties in 36 landen over problemen met implantaten. ICIJ maakt vandaag een database toegankelijk waarin meldingen over hulpmiddelen uit een groot aantal landen zijn opgenomen.

Bijwerkingen onopgemerkt

Het beeld dat telkens terugkeert: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zó gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. En dat dus door gebrekkig toezicht van overheden. 

,,Dit systeem kan zo niet overeind blijven,’’ zegt Carl Heneghan, een klinisch epidemioloog aan de Oxford Universiteit. Hij is een expert op het gebied van medische hulpmiddelen. Hij stelt dat vaak te laat op ernstige bijwerkingen wordt gereageerd, omdat de registratie van klachten faalt. ,,Op enig moment steken patiënten hun hand op en zeggen ze dat ze ernstig letsel hebben door een implantaat. Als dat gebeurt, is dat vaak jaren later, als al een groter aantal mensen is getroffen.’’

Achterstand

Minister Bruno Bruins laat bij monde van zijn woordvoerder weten ‘de veiligheid van medische hulpmiddelen en implantaten hoog op zijn agenda staat’. ,,De regelgeving zoals we die hadden en deels nog steeds hebben is onvoldoende, dat kunnen we gerust zeggen. Daarom worden er op dit moment grote stappen gezet om die achterstand in te lopen.’’ 

Vanaf 1 januari 2019 worden artsen in Nederland wettelijk verplicht implantaten in het nationale implantatenregister te registreren. ,,Daarmee is Nederland een koploper in de wereld’’, betoogt Bruins. Het is volgens de VVD-bewindsman cruciaal om problemen te registreren. ,,Ik roep iedereen op: patiënten, artsen en fabrikanten om bijwerkingen en incidenten actief te melden. Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kunnen we er samen voor zorgen dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.