Volledig scherm
Languit op de bank, afstandsbediening in de hand. Tv kijken, computers en mobieltjes houden jongeren af van de benodigde uren bewegen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. © Shutterstock

WHO: 80 procent jongeren beweegt te weinig

Vier van de vijf jongeren wereldwijd bewegen dermate weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) in een rapport. Vooral meisjes moeten volgens het rapport meer bewegen.

In dit eerste rapport over fysieke activiteiten bij jongvolwassenen luidt de WHO de noodklok. Televisie, computers en mobieltjes zorgen ervoor dat jongeren vooral gefocust zijn op een scherm in plaats van dat ze in beweging komen. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat directe actie nodig is. ,,We moeten absoluut meer doen om deze jonge mensen aan het bewegen te krijgen, of we moeten een zeer somber gezondheidsbeeld bij deze jonge mensen accepteren’’, aldus Leanne Riley, een van de onderzoekers.

Het rapport is gebaseerd op gegevens uit enquêtes die tussen 2001 en 2016 zijn uitgevoerd onder 1,6 miljoen tieners tussen de 11 en 17 jaar in 146 landen. Vier van de vijf voldeden niet aan de aan de aanbeveling van de WHO om minstens een uur aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, spelen, fietsen of deelnemen aan georganiseerde sporten.

In 27 landen bedroeg het percentage meisjes dat te weinig beweegt zelfs 90 procent in 2016. Alleen in Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia lagen meisjes niet achter op jongens in lichamelijke activiteit.

De auteurs van het rapport noemen de ontwikkeling zorgwekkend, omdat regelmatige fysieke activiteit een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt, van een verbeterde hart- en longfunctie en verminderde obesitas tot een betere cognitieve functie, waardoor leren gemakkelijker wordt. ,,En dus moeten we meer doen om deze groep actiever te laten worden’’, aldus Riley.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.