Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

WHO: aantal mannelijke rokers daalt voor het eerst

Het aantal mannelijke rokers is voor het eerst wereldwijd aan het dalen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) donderdag in een rapport.

Onder vrouwelijke tabaksgebruikers daalt het aantal gebruikers al jaren, stelt de WHO. Maar tabaksgebruik onder mannen, die volgens de VN-organisatie tachtig procent van rokers wereldwijd vormen, nam de afgelopen jaren juist alleen maar toe.

Volgens de WHO duidt de afname van mannelijke rokers erop dat anti-rookcampagnes wereldwijd vruchten beginnen af te werpen. Directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus voegde daar donderdag in een verklaring aan toe dat nationale overheden die strenger optreden tegen de tabaksindustrie daar een belangrijke rol in spelen.
De WHO berekende dat in 2018 zo'n 1.3 miljard mensen tabaksproducten gebruikten. Geschat wordt dat acht miljoen mensen jaarlijks overlijden aan de gevolgen van roken.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.