Yamila (19) is slechthorend: ‘Ik heb me jarenlang geschaamd, maar durf er nu over te praten’
,,Waarom praat jij zo raar?” Het is een van de vragen die Yamila van der Meulen (19) regelmatig krijgt wanneer ze met iemand in gesprek is die niet weet dat ze slechthorend is. Hoewel ze haar beperking inmiddels geaccepteerd heeft, blijven dergelijke opmerkingen haar steken. Reden genoeg voor de tiener om een oproep te plaatsen op LinkedIn, om zo in contact te komen met andere slechthorenden en ervaringen uit te kunnen wisselen.
Tussen s-, f- en t-klanken kan Yamila niet goed onderscheid maken, en hoge tonen hoort ze niet. De rest klinkt dof en zacht, zo omschrijft ze haar gehoor. ,,Dat maakt het voor mij heel lastig om mensen te verstaan.” Mede om die reden vindt het interview met de 19-jarige videobellend plaats. ,,Van een telefoongesprek word ik onzeker, omdat ik niet weet of ik die persoon goed begrijp. Het helpt me als ik ook kan liplezen.”
Het videogesprek is een voorbeeld van de manier waarop Yamila met haar gehoorbeperking heeft leren omgaan. Ook vraagt ze mensen om haar aan te kijken wanneer ze spreken en voert ze vooral een-op-eengesprekken of in kleine groepjes. ,,Ik kan wel stellen dat ik inmiddels mijn eigen weg gevonden heb, maar dat is weleens anders geweest.”
Schaamte
Door zuurstoftekort tijdens de bevalling wordt Yamila in 2002 geboren met gehoorschade. Zelf wordt ze zich echter pas bewust van haar beperking in de laatste jaren van de basisschool. ,,Daar was ik het meisje dat anders was dan de rest, en altijd naar de logopedie moest.” Haar middelbare schoolperiode start ze op speciaal onderwijs, maar na één jaar maakt ze alweer de overstap naar een reguliere middelbare school. ,,Ik begon daar weer in de eerste, maar toch was het een grote stap vooruit.”
In de jaren die daarop volgen confronteren mensen Yamila steeds vaker met haar gehoorbeperking door vervelende vragen te stellen of opmerkingen te maken. ,,Zoals: ‘Ik versta je niet, hoor’. Of: ‘Waarom praat je zo raar?’” vertelt Yamila. Opmerkingen die haar onzeker maken. “Ik heb me jarenlang geschaamd.”
Oproep op LinkedIn
Hoewel de tiener inmiddels zekerder in haar schoenen staat, en haar beperking heeft geaccepteerd, blijft de manier waarop mensen naar haar kijken en over haar praten haar soms dwars zitten. Voor Yamila de voornaamste reden om zich te wenden tot LinkedIn. In een oproep maakt ze kenbaar dat ze graag met andere slechthorenden in contact zou komen, om ervaringen uit te wisselen. Honderden reacties volgen.
Dat haar oproep zoveel los zou maken, had de tiener naar eigen zeggen nooit verwacht. ,,Ik hoopte op twee berichtjes, maar werd wakker met zeshonderd likes.” Dagenlang is ze na school druk met het beantwoorden van de reacties. Eén berichtje in het bijzonder springt eruit. ,,Van een vrouw, Malon. Zij is ook slechthorend, en daarnaast speechschrijver en vragensteller. In die rol staat ze ook voor grote groepen; ze doet precies waar ik onzeker over ben.” Inmiddels zijn de twee in gesprek. ,,Hopelijk kunnen we elkaar binnenkort ontmoeten, daar kijk ik enorm naar uit.”
Toekomst
Hoe haar toekomst eruitziet, heeft Yamila al helder voor ogen. Zo weet ze zeker dat ze in haar werk iets wil betekenen voor slechthorenden. ,,Ik heb vroeger niet alle ondersteuning gekregen die ik nodig had. Ik hoop dat ik kinderen met een gehoorbeperking, en misschien ook wel volwassenen, later kan bieden wat ik zelf heb gemist. Daarom heb ik ook mijn studie Sociaal Werk gekozen. Ik ben nu aan het onderzoeken welke kant ik precies op wil.”
Tot die tijd hoopt Yamila dat ze bij lotgenoten haar hart kan luchten, en misschien ook wel tips kan uitwisselen. ,,Maar dat moet dankzij die honderden reacties wel goedkomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoeveel zonnebrand moet je smeren? 'Een theelepel voor je gezicht en een borrelglaasje voor de rest’
Sommige mensen beweren dat zonnebrand gif is. Volgens experts is hier geen enkele reden voor: smeren, smeren, smeren blijft het devies. En het moet dikker dan je denkt. -
Hoofdpijnspecialist over migraine: ‘Geef het een eerlijke plek in je leven’
Dat migraine meer is dan alleen een ‘hoofdpijntje’, is steeds meer bekend. Toch weten veel mensen niet dat ze aan migraine lijden, dat er heel veel hulp voor te krijgen is en dat deze hersenaandoening prima met werk te combineren is. ,,Door open te zijn over mijn migraine, heb ik juist een nóg betere band met mijn klanten”, aldus Lissa Agema (46). -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMHOE IS HET NU MET..?
Robin redde als donor leven van twee doodzieke mensen die hij niet kent: ‘Toch voel ik een band met ze’
Door stamcellen te doneren, gaf Robin Groenewegen een klein jongetje een toekomst. Hij hoopte op meer aanmeldingen van potentiële stamceldonoren door zijn verhaal te delen. Hij ontving veel reacties. En anderhalf jaar na zijn donatie deed hij alles nog eens over. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
PREMIUM
Vijftigplus en een beugelbekkie: ‘Ik heb hem puur uit ijdelheid’
Twintig procent van de beugeldragers in Nederland is volwassen. Ze hebben geen zin meer in scheve tanden of kunnen nu eindelijk een beugel betalen. Want verzekeraars vergoeden (vrijwel) niets. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Column
Eva Breda over doorslaan in zelfliefde: ‘Is dat niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen?’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: doorslaan in zelfliefde.