Volledig scherm
PREMIUM
In april kregen Bram Verbrugge en Emine Kara een tweede dochter: Lana. Sara is inmiddels 4 jaar. © Milan Rinck

Zelfs ziekenhuis verrast door succes van bloedfanatieke ouders Sara

De stichting voor hun zieke dochter Sara (4) loopt als een trein, maar al het geregel eist ook zijn tol, ontdekten ouders Bram Verbrugge en Emine Kara. Nu zijn ze in afwachting van een behandeling voor Sara. In Maastricht wordt daar onderzoek naar gedaan.

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum keken de onderzoekers ervan op. Dankzij twee bloedfanatieke ouders van een ziek meisje konden ze afgelopen jaar beginnen met een onderzoek naar een zeldzame genetische ziekte waar grote geldschieters niet in wilden investeren.

De ouders uit Dordrecht zamelden geld in voor Stichting Voor Sara, opgericht in 2017 voor hun zieke dochter. Het meisje heeft een ongeneeslijke spierziekte, genaamd MDC1A. Dit komt door een zeldzaam genetisch defect dat belangrijke spiereiwitten aantast, waardoor Sara’s lijfje slap is en ze nu niet kan lopen en dat misschien wel nooit zal kunnen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.