Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Zeven opstekers over je haar

Voor de spiegel bij de kapper blijft geen onderwerp onbesproken. Vakanties, mode, relaties. Maar de meeste vragen gaan gewoon over haar. De Vlaamse kapper Jochen Vanhoudt schreef er het boek ‘Mijn Haar’ over.

Levenslang veranderend haar
Je merkt het amper, maar je haar blijft door de jaren heen veranderen. ,,Kinderen hebben lichter haar, met de jaren kleurt het donkerder’’, zegt Jochen Vanhoudt. ,,Bij volwassenen gaat dit proces door.’’ Zonlicht kan je haar tijdelijk lichter maken. Dit proces houdt pas op wanneer je kaal of grijs wordt. ,,Kaalheid is een kwestie van genetische aanleg, maar wordt ook door hormonen beïnvloed. En verouderde haarwortels geven met de jaren minder pigment mee aan je haar. Dat wordt dus niet grijs, maar wit. De grijze kleur ontstaat uit een mengsel van wit en het resterende pigment.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.