Volledig scherm
PREMIUM
© Helen van Vliet

Zo komt het dat mensen stotteren (en zo kom je er vanaf)

Vloeiend praten is voor iemand die stottert een enorme opgave. In Nederland hebben 175.000 mensen daar last van, soms tijdelijk, soms langdurig. Hoe kom je aan deze spraakstoornis en, net zo belangrijk, kun je er nog van afkomen?

Hoe kom je eraan?

Oorzaak 1: Aangeboren
Stotteren is meestal (deels) aangeboren en openbaart zich vaak bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar.

Praten, en vloeiend spreken, is een ingewikkelde vaardigheid: je moet je gedachten, ideeën en gevoelens omzetten in woorden en zinnen. Wat je wilt zeggen, moet je vervolgens in spraakbewegingen uitdrukken.

Hierbij gebruik je meer dan honderd spieren van onder meer de tong, lippen, kaak en het middenrif. Die spieren moeten met de goede snelheid en kracht en op het juiste moment worden aangestuurd vanuit de hersenen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.