Volledig scherm
© Fotomontage

Zo kook en bak je vanavond zonder ei

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert voorlopig terughoudend te zijn met het eten van eieren, nagenoeg alle supermarkten hebben ‘uit voorzorg’ de eieren uit de schappen gehaald en producten waar mogelijk besmette eieren in zijn verwerkt, worden onderzocht. Door alle commotie zou je bijna geen ei meer durven eten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Zo kook en bak je zonder ei.

1. Pannenkoeken

Volledig scherm
© anp

250 gram bloem, een mespuntje zout, een halve liter melk, boter om in te bakken en... O nee, geen eieren. Kookexpert Janny van der Heijden (62) , AD-columniste en bekend van Heel Holland Bakt, vindt het verdraaid lastig om een échte pannenkoek te bakken zonder ei. ,,Je ziet wel veel pannenkoekmixen met eipoeder. Je kunt ook een mix maken van bakpoeder, water en olie. Of een half gepureerde banaan toevoegen. Maar vergis je niet, het smaakt wel anders.”

Debby van Velzen (33) van de 
Nederlandse Vereniging voor Veganisme proeft helemaal geen verschil. ,,Ik gebruik zelf altijd een pakje mixpoeder van de Albert Heijn en water. Er zit altijd wel wat op de pannenkoek, waardoor het toch een traditionele pannenkoek is.”

Extra veel poedersuiker en stroop dan maar!

2. Gehaktballen

Woensdag gehaktdag! Geen paniek, een goed sappige bal in een braadpan hoeft zonder ei niet uit elkaar te vallen. Er zijn verschillende manieren om ook zonder het toevoegen van een ei een lekkere bal te krijgen.

Meng bijvoorbeeld wat extra olijfolie, ketchup of ketjap door het vlees. Een scheutje melk doet ook wonderen. ,,De bal wordt dan wel steviger en compacter”, waarschuwt Van der Heijden, die adviseert om er iets anders van te maken dan alleen het ei te vervangen. ,,Maak bijvoorbeeld gehakt gerold in blaadjes sla. Daar komt geen ei bij kijken.”

Volledig scherm
Gehaktballen in de pan. © ANP

3. Mayonaise

Volledig scherm
Kookexpert Janny van der Heijden (62) , AD-columniste en bekend van het programma Heel Holland Bakt, eet gewoon eieren. ,,Ik heb niet eens gekeken of de eieren in mijn keuken een ‘foute’ code hebben." © Diederik van der Laan

Mayonaise zonder ei? Het bestaat en is gewoon bij de supermarkt te koop. Dat scheelt weer in de afwas. Er zijn meerdere merken, waaronder de Remia Mayolijn 100 procent plantaardig. Je proeft wel het verschil met echte mayonaise.

,,Zonder ei is het geen mayonaise meer”, vindt Janny van der Heijden. ,,Ei zorgt voor de chemische bindingen tussen het zuur, mosterd en olie. Zonder ei krijg je iets anders. Ik zou mayonaise nu niet zelf maken omdat het gemaakt moet worden met rauwe eieren. Ik zou eieren liever goed verhitten nu er veel commotie over is.”

4. Pasta carbonara

Pastaliefhebber? Geen paniek. Ook pasta carbonara kun je zonder ei bereiden. Vervang de eieren door een scheut kookroom. Voeg het samen met spekjes, een ui, één teen knoflook, champignons, een snufje zwarte peper en zout. Omdat gewone pasta gemaakt is van bloem en ei vervangen we die door slierten courgetti. Nu alleen nog afmaken met Parmezaanse kaas.

Zo, niks aan de hand.

5. Quiche

Volledig scherm
© Pinterest

De meeste quiches bevatten ei, maar er zijn ook varianten die zonder om te smullen zijn. Vervang ei bijvoorbeeld door no-egg eiervervanger, een trucje van veganisten. Gecombineerd met een bodem van bladerdeeg, broccoli, kip of je eigen favoriete ingrediënten zet je alsnog in een handomdraai een groentetaart op tafel.

6. Chocoladetaart

Volledig scherm
© gratis
Quote

Je wordt vanzelf steeds creatiever als het om het bedenken van alternatieven gaat

Debby van Velzen (33), veganist

Een toetje hoef je niet over te slaan. Wist je dat je chocoladetaart kunt maken zonder eieren, boter en melk? Dat scheelt meteen een hoop calorieën.

Meng 240 ml lauw water, 50 gram cacaopoeder, 180 gram bloem, 160 gram witte kristalsuiker, 1 lepel bakpoeder, snufje zout, 120 ml zonnebloemolie, 1 lepel vanille-extract en 2 lepels azijn tot je een mooi geheel krijgt. Bak de taart 30 tot 40 minuten in een oven van 190 graden. Even afkoelen voor je de taart afmaakt met een laag glazuur (dat bestaat uit 50 gram chocolade, 65 gram bloemsuiker en 2 eetlepels lauw water).

,,Het is eigenlijk heel makkelijk om zonder eieren te koken en bakken. Er zijn zat andere manieren om je gerecht te laten rijzen. Zo ontdekten slimme veganisten dat een blikje kikkererwten met vocht veel eiwitten bevat. Daar kun je bijvoorbeeld kleine luchtige macarons mee maken”, verklapt Van Velzen. ,,Het is een gewoonte om voor taart of pannenkoeken ei te gebruiken. Je wordt vanzelf steeds creatiever als het om het bedenken van alternatieven gaat.”

poll

Eet jij nog ei?

  • Ja, het zal wel loslopen (40%)
  • Ja, maar ik check wel even de code (38%)
  • Nee, straks word ik ziek (17%)
  • Nee, ik eet nooit ei (5%)
14762 stemmen