Volledig scherm
Cesare Benedetti juicht. © photo: Cor Vos

Benedetti sprint als een duveltje uit een doosje naar ritwinst, Polanc nieuwe leider

GiroCésare Benedetti heeft de eerste bergetappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan van BORA-hansgrohe kwam in de absolute slotfase van de lastige etappe aansluiten bij drie andere leden van een vroege vlucht en legde ze er in een sprint op. Jan Polanc maakte ook deel uit van de omvangrijke kopgroep en is de nieuwe leider.

Thomas De Gendt had duidelijk zijn zinnen op de twaalfde etappe gezet. De Belg sprong als eerste weg en kreeg uiteindelijk 23 renners met zich mee. Bijna alle ploegen waren vooraan vertegenwoordigd. Zelfs het UAE Emirates van klassementsleider Valerio Conti stuurde een pionnetje mee. Sterker nog: Jan Polanc was de best geplaatste renner en reed bijna de hele etappe virtueel aan de leiding.

Volledig scherm
Jan Polanc is de nieuwe leider. © AFP

Het peloton liet de 24 gaan en gaf ze maximaal een kwartier voorsprong. Op de negen kilometer lange klim naar Montoso wisten zes renners zich los te rukken van de rest. Gianluca Brambilla, Eros Capecchi, Eddie Dunbar en Damiano Caruso kwamen als eerste boven (Brambilla won de bergsprint en neemt zodoende de bergtrui over van ploegmaat Giulio Ciccone). Zij kregen in de afdaling gezelschap van Benedetti en Polanc. Later kwamen er ook Matteo Montaguti en Dario Cataldo bij.

Mollema in de problemen

In het peloton waren Miguel Angel Lopez en Mikel Landa weggereden. In de afzink van de Montoso kregen zij steun van ploeggenoten die zich terug lieten zakken om hun kopmannen een dienst te bewijzen. Het hele veld was uiteen geslagen, met Bauke Mollema als een van de grootste slachtoffers. Net voor de top van de negen kilometer lange klim van eerste categorie moest hij Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Simon Yates en andere klassementsmannen laten rijden. Na een lange achtervolging wist hij samen met Ilnur Zakarin en diens ploeggenoten de aansluiting te maken. 

Brambilla werd drie jaar geleden tweede in Pinerolo en wist wat hem te wachten stond. In de smalle straatjes van het Italiaanse dorp reed hij weg en kon alleen Capecchi hem volgen. In de slotkilometer kwam Dunbar nog aansluiten en leken ze met zijn drieën te sprinten voor ritwinst. Uit het niets maakten Benedetti en Caruso plots de aansluiting. Brambilla trok vervolgens van ver de sprint aan, maar op Benedetti stond simpelweg geen maat. Hij bleef Caruso en Dunbar voor.

Op bijna een halve minuut achterstand van ritwinnaar Benedetti passeerde Polanc de meet. De Sloveen is de nieuwe leider in het algemeen klassement en verdedigt vrijdag een voorsprong van 4:07 minuten op Roglic. Mollema schuift ondanks zijn mindere dag op naar de zesde plek.

Morgen wacht de eerste finish bergop. De aankomststreep is na 20,3 kilometer klimmen getrokken bij bergmeer Lago Serrù.

Volledig scherm
Benedetti spuit de champagne. © AFP

Overige sporten