Volledig scherm
Een van de dode vissen in de vijver in Grave. © Ed van Alem

Baggeren in vijvers Grave loopt vast: grotere kans op overstromingen en vissterfte

videoGRAVE - De reconstructie van de grote visvijver in Grave zit op slot. Er zit PFAS in de bodem, waardoor de gemeente niet kan baggeren. Hierdoor kan het regenwater bij piekbuien minder worden afgevoerd en dat is slecht nieuws voor vissen. Zij legden vorig jaar massaal het loodje. 

Het grote probleem in de visvijver bij de Anne van Bruggenweg is de kwaliteit van het water. Het is te voedselrijk en dus de hemel op aarde voor eendenkroos. Dit is niet per se slecht, maar wel als de hele vijver vol groeit met kroos. De andere waterplanten sterven en er komt geen zuurstof in het water. Het gevolg: de vissen stikken.

Vorig jaar, tijdens de hete zomer, stierven hierdoor tientallen vissen. Er staat wel een fontein in de vijver voor extra zuurstof, maar die raakte verstopt door het kroos.  Er werd toen besloten om de visvijver de reconstrueren. 

Oudere bladeren en vuil

,,Om het water voedselarm te maken, zouden we gaan baggeren. We halen dan de bovenste bodemlaag, met oude bladeren en vuil, weg. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het water verbeterd, en er meer regenwater opgevangen kan worden’’, zegt wethouder Ben Peters. ,,De vijvers gelden ook als overstroomplaatsen bij piekbuien.’’

PFAS

Maar dit baggeren gaat niet door omdat PFAS in de grond zit. PFAS is een verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen. De bekendste stof is Teflon, maar het zit ook in blusschuim, verf en regenjassen. Als de grond meer dan 0,1 microgram PFAS per kilogram bevat mag het niet zomaar verplaatst worden.

Hier loopt de gemeente Grave tegen een probleem. Het is nog niet bekend wanneer de gemeente wel kan baggeren, waardoor het water hemels blijft voor kroos. 

Maasland