Volledig scherm
PREMIUM
Een foto uit het lesmateriaal: De burgemeester Louis Ficq inspecteert de troepen van het 15e Regiment Infanterie op 29 maart 1938 op de Markt in Grave. © Graafs Museum

Ben je altijd goed of fout in de oorlog? Scholen in Grave en Heumen zoeken het uit

GRAVE/ HEUMEN - Stel, je bent arts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het slagveld ligt vol met Duitse en Nederlandse gewonden. Ooit heb je gezworen om alle gewonden te helpen. In dit geval ook? 

Het is één van de dilemma's die leerlingen uit de gemeente Grave en Heumen krijgen bij de geschiedenislessen ‘Wat is het je waard?’.

De bevrijding wordt landelijk altijd op 5 mei gevierd, maar voor het zuiden van Nederland kwam de vrijheid  al in september 1944, met operatie Market Garden. De komende maand zullen dus veel scholen hier een geschiedenisles aan wijden, vanwege het 75-jarige bestaan van die operatie. Waarschijnlijk met z'n allen verhalen over vroeger lezen en een film kijken.

In de gemeenten Grave en Heumen pakken ze het anders aan. De leerlingen van groepen 7 en 8 én middelbare scholieren uit de onderbouw komen drie lessen lang voor moeilijke keuzes te staan, alsof ze in zelf oorlogstijd leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland