Volledig scherm
Automobilisten die de brug over de Maas bij Grave willen nemen, worden teruggestuurd. © SK-Media

Benzeen vrijgekomen bij aanvaring Thompsonbrug bij Grave, brug N324 dicht

GRAVE - Bij de aanvaring van het Duitse schip Maria Valentine met de stuw bij de Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt zijn donderdagavond kleine hoeveelheden van de brandbare stof benzeen vrijgekomen. Dat heeft zich beperkt tot het schip, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Daarmee is er geen gevaar geweest voor de omgeving.

De gemeente Grave adviseerde in de avond aan inwoners hun ramen en deuren gesloten te houden, maar trok die waarschuwing rond 01:30 uur weer in.

Ongezond
Benzeen is een koolwaterstof die irritatie in de ogen kan veroorzaken, ongezond is om in te ademen en bij langdurige blootstelling kanker kan veroorzaken. Veel mensen kennen de zoetige geur van de stof doordat het vrijkomt en verdampt bij het tanken van benzine. Meer informatie over benzeen is hier te vinden.

Damp
Of er gevaar was voor de omgeving was lange tijd onduidelijk. Eerste onderzoek wees uit dat die stoffen niet vrijkwamen, maar later werd toch een damp gemeten boven het schip. Daarop werd flink alarm geslagen en rukten de hulpdiensten uit Noord Brabant en Gelderland-Zuid massaal uit. Van lekkage in het water bleek geen sprake, meldde de politie later. Wel is op het schip zelf een alarm afgegaan.

De vijfkoppige bemanning van het schip is rond 00:00 uur van het schip gehaald. Bij de botsing zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Wel is de schipper later naar het ziekenhuis vervoerd omdat hij zich niet goed voelde. Niet duidelijk is of dat door de benzeendamp komt.

Benzeen
De schipper voer donderdag vanuit Kessel rond 19:20 bij Grave en zou daar tegen de stuw bij de brug zijn gevaren, waarbij de afsluitkleppen voor zijn lading beschadigd zijn. Omdat benzeen ongezond is om in te ademen én explosiegevaar kan veroorzaken is er opgeschaald naar GRIP 2, waarmee de verschillende hulpdiensten kunnen samenwerken.

Vanwege die opschaling naar GRIP 2 en afstemming tussen de hulpdiensten kon een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid rond 01:30 nog steeds niet vertellen wat er zich precies bij de brug heeft afgespeeld waardoor de benzeen is vrijgekomen.

Brug
Na het incident werd al de brug bij Grave afgesloten voor verkeer. Auto's kunnen daardoor niet via de N324 over de Maas.Omdat vanwege de mist en de duisternis niet goed bekeken kan worden wat de schade aan de brug is, wordt verwacht dat die in ieder geval tot morgenochtend afgesloten zal zijn.

Ook het scheepvaartverkeer is volledig gestremd tussen Sambeek en Grave en ook op het Maas-Waalkanaal. Wanneer andere schepen weer onder burg door kunnen is niet duidelijk.

Waterpeil
Volgens Rijkswaterstaat zijn er zes schuiven van de stuw beschadigd. Hierdoor loopt er water weg uit het deel van de rivier tussen deze sluis en die in Sambeek. Rijkswaterstaat probeert dat te voorkomen.Doordat de sluis schade heeft opgelopen zakt het water in de Maas met ongeveer 10 centimeter per uur. Ook dat levert problemen op voor het scheepvaartverkeer en woonboten in omliggende dorpen, zoals in de Rijksvluchthaven bij Gennep. Daar is de brandweer opgeroepen om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voor anker
Het Duitse binnenvaartschip lag donderdagavond na de aanvaring met de pijler van de brug in de vaargeul voorbij de brug voor anker. Volgens de eerste berichten van de brandweer was de schroef kapot. Rond 22:45 uur rukten hulpdiensten uit naar Niftrik en Grave. Daarbij werd melding gemaakt van een mogelijk vrijgekomen brandbare stof op de Maas.

Het is nog onduidelijk hoe de aanvaring kon gebeuren.

Volledig scherm
De brandweer van Gennep is naar de Paesplas bij Gennep geroepen omdat het waterpeil daalt, door de aanvaring bij Grave. © SK-Media
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Werk aan de winkel richting nieuwe gemeente voor Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis
    PREMIUM

    Werk aan de winkel richting nieuwe gemeente voor Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis

    BOXMEER/ CUIJK/ SINT ANTHONIS - Een gemeente van 65.000 inwoners met één burgemeester en maximaal zeven voltijds, of acht fulltime en parttime, wethouders en 33 gemeenteraadsleden. Dat ontstaat wanneer de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2022 één grote gemeente vormen. Nu tellen de drie gemeenten totaal nog drie burgemeesters, drie gemeentehuizen, tien wethouders en 55 gemeenteraadsleden.

Maasland