Volledig scherm
In Grave wordt op het stadhuis geprotesteerd tegen de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken op scholen. © Ed van Alem

Bieb op scholen in Grave voorlopig gered

GRAVE - Er is voorlopig een streep gezet door het voorstel om de bibliotheken op scholen weg te bezuinigen. Wethouder Ben Peters heeft de opdracht gekregen om te zoeken naar alternatieve financiering.

In een poging om het gat op de Graafse begroting voor volgend jaar van bijna een miljoen euro te dichten werd het schrappen van de biebs op scholen als een van de mogelijkheden genoemd. Het zou een bezuiniging van ruim 50.000 opleveren.

Opnieuw in 2022

Astrid Bannink van de LPG zei tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteravond: ,,Er moet gezocht worden naar alternatieven om de biebs op de scholen in de gemeente Grave te kunnen handhaven. En als dat geld niet gevonden wordt, dan blijven de biebs gewoon bestaan.”

Bannink wil in het geval dat het geld niet wordt gevonden in 2022, het bezuinigingsvoorstel dan opnieuw wordt ingebracht.

Opgelucht

Cyril Crutz, directeur van BiblioPlus, waar de bieb in Grave onder valt, is opgelucht dat de bezuiniging nu even van tafel is. Met hem waren de vele ouders, leerkrachten en leerlingen die naar de gemeenteraadsvergadering waren gekomen blij.

Wel zegt Crutz: ,,Het is jammer dat de bibliotheek nu weer ter discussie is gesteld. Twee jaar geleden is er in Grave al 30 procent van ons budget, 120.000 euro, geschrapt als bezuiniging. In 2012 is er bezuinigd en het opzetten van de schoolbibliotheken was daar een onderdeel van. Toen is de jeugdcollectie naar de scholen gegaan.”

Crutz was net als de scholen in Grave verbaasd dat het bezuinigingsvoorstel er lag. ,,In maart van dit jaar hadden we gesprekken met de gemeenteraad over onze werkwijze. Toen kregen we alleen positieve signalen. En toen waren we just al opgelucht. Dit was een rare wending. We dachten dat de subsidie voor vier jaar was veiliggesteld”

Volgens Crutz is de bieb op school juist en succesnummer. ,,De school moet het onderwijs in lezen verzorgen. De bieb zorgt ervoor dat de kinderen leeskilometers kunnen maken. Dat zorgt voor een grotere woordenschat en een betere kijk op de wereld.” Wat de alternatieve financiering dan moet zijn, weet Crutz ook niet. ,,In gesprekken met wethouder Ben Peters hebben we begrepen dat het geld door de scholen opgehoest moet worden.”

Brief

In een brief op hoge poten heeft William van den Berg, directeur van basisschool Hartenaas, deze week al aangegeven dat er bij de scholen geen geld te vinden is. ‘Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Laat in dat onderwijs echter nou net het water aan de lippen staan vanwege het lerarentekort, de immens grote werkdruk en het tekort aan middelen.’

De directeur van BiblioPlus zegt met Peters in gesprek te zullen gaan om te kijken naar waar wél geld te vinden is. ,,De scholen dragen nu al bij door ruimtes gratis ter beschikking te stellen en door vrijwilligers het uitlenen van de boeken de regelen. Daar hoef je niets te verwachten”, aldus Crutz.

Maasland