Bisschop Gerard de Korte.
Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte. © Paul Rapp

Bisschop: leren van moslims, vijf keer per dag bidden

DEN BOSCH - Katholieken zouden net als moslims weer vijf keer per dag moeten gaan bidden. ,,Van de gebedsvroomheid van moslims kunnen we wat leren”, vindt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. ,,Dat kan heel heilzaam zijn.”

In een interview met De Gelderlander zegt de bisschop dat het goed zou zijn dat katholieken weer net als vroeger veel vaker gaan bidden.

,,Moslims bidden vijf keer per dag, geven aalmoezen aan mensen die arm zijn, gaan op bedevaart en vasten. Dat zijn allemaal elementen die ook in het christelijk geloof zijn terug te vinden. Klassiek hadden katholieken een ochtendgebed, een gebed voor het slapengaan en drie gebeden bij de maaltijden. Dat zijn er ook vijf.”

Quote

Het is niet zo dat de islam onder de autochtone bevolking aan het groeien is

Spiegel

De Korte zou het een goed idee vinden als dat gebruik weer terug zou keren. ,,Er zit in onze cultuur iets van hectiek, van drukte. Dan kunnen juist die momenten van bezinning heel heilzaam zijn. Moslims houden ons die spiegel voor.”

De bisschop, wiens werkgebied zich uitstrekt tot aan het Land van Cuijk, het Rijk van Nijmegen en het land van Maas en Waal, zegt dat niet omdat hij denkt dat de aanhangers van de islam terrein aan het winnen zijn ten opzichte van de christenen.

,,Het is niet zo dat de islam onder de autochtone bevolking aan het groeien is.” Weliswaar zijn en worden er heel wat moskeeën gebouwd, maar ,,zij bouwen gewoon gebedshuizen voor mensen uit moslimlanden die hiernaartoe gekomen zijn.”

Sterker: De Korte sluit zeker niet uit dat juist het christelijk geloof aan het begin van een opleving staat. ,,De mens is onuitroeibaar religieus. En wat ik zie is dat steeds meer mensen de vraag stellen: wat is de zin van mijn bestaan, is dood echt dood?”

Troostend

De katholieke kerk is in grote delen van de wereld nog groeiende, met name in wat minder ontwikkelde werelddelen. ,,Maar ook in toch zeer ontwikkelde landen als Zuid-Korea en China. Dat vind ik troostend.”

Maasland