Volledig scherm
Aan de waterplas tussen de provincialeweg en de Lovendaalsingel in Grave kan gewoon gevist worden. Gijs van den Heuvel van visclub Grave hoeft niet bang te zijn voor blauwalgen. © Theo Peeters

Blauwalgen zitten overal, maar ze mijden Grave

GRAVE -  Terwijl de blauwalg deze zomer overal toeslaat, is het in de plas van Grave rustig. Opvallend, de bacterie tierde er de afgelopen jaren juist welig. 

Blauwalgen? Ze zitten in 't Schaartven in Overloon. Het zwemseizoen was daar meteen afgelopen op het moment dat de bacterie eind juli werd aangetroffen. ,,Er kwam bijna niemand meer", zegt Thijs Hofmans, beheerder van de recreatieplas.

Logisch, de alg scheidt giftige stoffen af waar je als zwemmer ziek van kunt worden.  't Schaartven is bepaald niet het enige water waar de bacterie het waterplezier vergalde.  Door het aanhoudende warme weer ontkwam menige plas niet aan een blauwgroene zweem op het water. Zelfs de Maas moest eraan geloven. De hoeveelheid algen in de rivier werd door Rijkswaterstaat 'bijzonder'genoemd. 

Opvallend

Des te opvallender dat de waterplas tussen de provincialeweg en de Lovendaalsingel in Grave het dit jaar zonder de bacterie deed. Juist de plas die ieder jaar groen kleurt. De plas die een paar jaar geleden weliswaar werd aangepakt om de blauwalg te elimineren, maar waar de borden met 'Pas op, blauwalg' in 2016 en 2017 toch weer geplaatst moesten worden.    

Of het werk dan toch zijn vruchten heeft afgeworpen? Of de blauwalg voorgoed uit Grave verdreven is? Zo ver wil Bart Engels van waterschap Aa en Maas niet gaan. ,,De alg zit er nog wel, maar in hele lage concentraties. Er is geen aanleiding om waarschuwingsborden te plaatsen."

In 2016 pakte het waterschap samen met de gemeente Grave de plas aan. ,,We hebben het slib eruit gebaggerd, bomen en beplanting weggehaald, de visstand verbeterd en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Met name het baggeren heeft zeker geholpen." Gevolg was namelijk dat de voedingsstoffen, waar de blauwalgen zich tegoed aan konden doen,  uit het water verdwenen en een explosieve groei van de bacterie achterwege bleef.  ,,Maar het is te vroeg om te zeggen dat we er voorgoed vanaf zijn."

'Nog geen blauwdruk'

Om die conclusie te kunnen trekken, moet het water wat Engels betreft eerst een paar jaar blauwalgvrij zijn. Toch zegt het wel iets dat in een jaar waarin de blauwalgen zich overal massaal laten zien, ze zich juist in Grave koest houden.  ,,De maatregelen lijken wel degelijk zin te hebben gehad."

Volledig scherm
Een paar jaar geleden werden de wilgen gekapt. Bladval is er niet meer. Jammer voor de blauwalgen. © Ed van Alem

Maar om nou te zeggen dat Grave een blauwdruk kan zijn voor de aanpak van de bacterie, dat gaat zeker te ver. ,,Bij de bestrijding hebben we het probleem bij de bron aangepakt. In Grave was dat vooral het slib, bleek uit een vooraf gedane watersysteemanalyse. Maar de bron kan op iedere plek anders zijn." 

In de toekomst zijn er nog plannen om de plas te voeden met Maaswater voor een doorspoeling van het water. De gedachte erachter is dat de Maas minder voedingsstoffen dan het water langs de provincialeweg bevat zodat die maatregel ook ten gunste van de Graafse plas zou komen.  ,,Maar de huidige op grote schaal aanwezige blauwalgen in de Maas maken dat het inlaten van Maaswater dus zeker niet altijd voor een verbetering zorgt van de waterkwaliteit. Indien de mogelijkheid van inlaten er komt dan zal nog steeds per situatie bekeken moeten worden of het inlaten verstandig is."

Gezwommen wordt er niet in de waterpartij in Grave, maar vissers kunnen voorlopig onbezorgd een hengel uitgooien. Zonder bang te zijn met het water in contact te komen. Zonder bang te zijn voor misselijkheid, diarree en koorts. Een prettig idee. 

Bij recreatieplas 't Schaartven in Overloon staan de waarschuwingsborden er nog wel steeds. Het topvoorjaar en de topzomer eindigden daar wel erg plotseling. ,,Ik heb nog een volle diepvries ijs over", zegt beheerder Hofmans. 

Volledig scherm
Het zicht op de plas is inmiddels veranderd. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland