Volledig scherm
Op diverse percelen aan de Heidestraat en Torenstraat in Gassel staan huizen gepland. © Ed van Alem

Boomkweker houdt bouw zeven nieuwe woningen in Gassel tegen

GASSEL - Van de geplande 29 nieuwbouwwoningen in Gassel kan de gemeente er 7 wegstrepen. De Raad van State gaf boomkwekerij Van de Lockant Potcultuur gelijk: de geplande woningen staan te dicht bij de boomkweker.

De Raad van State gaf de gemeente Grave behoorlijk op haar kop. Er wordt al sinds 2009 gepraat over de nieuwbouwwoningen aan de Torenstraat, maar de onderzoeken naar de leefbaarheid van de nieuwe woonwijk zijn niet goed uitgevoerd. 

In de onderzoeken is wel rekening gehouden met de boomkwekerij, dat zich aan de noordzijde van het bouwterrein bevindt, maar niet goed genoeg. Zo is er een dichte schutting van 3,5 meter gepland om de bestrijdingsmiddelen tegen te houden. Voor de zekerheid staan de huizen 3 meter van de eerste bomenrij af. 

Als de toekomst hetzelfde blijft

Maar deze plannen werken alleen als er niets bij Van de Lockant Potcultuur verandert. Wanneer eigenaar Martien van de Lockant hogere bomen kweekt, ontstaan er problemen. De gewasbeschermingsmiddelen waaien over de lage schutting, direct in de tuinen van de nieuwe bewoners.

Om dit te voorkomen moet er dus een hogere schutting komen. En de huizen worden ook een stuk verderop gebouwd. Het nadeel hiervan is dat er nauwelijks bouwruimte over blijft voor de zeven woningen. Het project doorzetten heeft dus geen zin. 

Verkeersproblemen

De zeven woningen waren onderdeel van het project ‘Woonlocaties Gassel’, dat in 2017 groen licht kreeg van de gemeenteraad. Dit project bestaat uit 29 woningen, verdeeld over de locaties Sint Jansvoort/Julianaplein, Schuttersweg, Molenakker en Torenstraat. Tegen drie van de vier plannen waren geen bezwaren en die gaan nog steeds door. Alleen bij de Torenstraat kwamen mensen in opstand. Omwonenden kozen voor een gang naar de Raad van State.  

Een ander probleem was de verkeersveiligheid. De ontsluiting naar het nieuwe plan was precies in een flauwe, onoverzichtelijke bocht in de Torenstraat gepland. Ter plekke is het al krap voor twee elkaar tegemoet komende auto’s om elkaar te passeren. Als daar dan verkeer vanuit een nieuwe zijstraat bij komt, levert dat nog meer gevaar op. 

Flink geldbedrag

In 2017 was door de gemeente onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie. Hieruit bleek dat de verkeersveiligheid niet in het geding kwam. De uitrit was groot genoeg om de Torenstraat overzichtelijk te houden, werd geoordeeld. Maar de Raad van State is het hier mee eens.

Doordat de gemeente de rechtszaak heeft verloren, moeten ze binnen vier weken de plannen aan de Torenstraat vernietigen. Ook moeten ze de kosten voor hun rekening nemen, ongeveer 2200 euro.

Maasland