Volledig scherm
Parachutisten landen bij Grave. Ter herdenking van Market Garden nu 75 jaar geleden en de bevrijding. © Theo Peeters

‘Bridge 11 bij Grave is van ons’

GRAVE - Duizend militairen landden er woensdag bij Groesbeek. Donderdag werd een en ander nog eens dunnetjes overgedaan in Grave. In 1944 sprong het 504e Parachute Infantery Regiment aan de noordkant van de Maas en de Campany E was belast met de sprongen aan de Graafse kant. 

Eigenlijk iedereen sprong destijds te vroeg, op een klein groepje na. Luitenant John S Thompson zag dat het vliegtuig nog boven Velp was en besloot even te wachten. Met vijftien man landde hij 75 jaar geleden bij de brug en ging direct tot de aanval over. Wachten op de een stuk terug gedropte rest van de compagnie zou te lang duren. Zo werd de zuidkant van de brug veilig gesteld. Om 16.50 uur kon na een kort maar hevig gevecht het bericht ‘Bridge nummer 11 is ours’ worden gegeven. De brug over de Maas werd als brug 11 aangeduid. 

Volledig scherm
Parachutisten landen bij Grave. Ter herdenking van Market Garden nu 75 jaar geleden en de bevrijding. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland