Volledig scherm
De gestolen plaquette voor militair hoofdkwartier Cider White is nog niet teruggevonden. © DG

Bronzen monumenten gestolen in Grave; reliëf duikt op bij oud-ijzerhandelaar

GRAVE - Twee bronzen monumenten zijn afgelopen week gestolen in Grave. Het gaat om een bronzen gedenkplaat aan het historische stadhuis, ter herinnering aan het militair hoofdkwartier Cider White. Ook het herinneringsteken aan vliegpionier Jan Hondong is verdwenen. 

De bronzen monument voor Hondong hing vlakbij het stadhuis, bij zijn geboortehuis op de hoek van de Bagijnenstraat en de Hoofschestraat. Het reliëf is inmiddels weer terecht. Het kunstwerk is donderdag aangeboden aan een oud-ijzerhandelaar, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Het herinneringsteken is overgedragen aan de politie volgens de gemeente. Een woordvoerder van Grave wil niet zeggen of degene die het bord aanbood, is aangehouden of verdachte is. De politie kon die vraag donderdagmiddag niet beantwoorden. Bij een woordvoerder van de politie was de zaak niet bekend. 

Quote

Diefstal van moeilijk tot niet te vervangen kunstobjec­ten is des te schrijnen­der

Woordvoerder Nijmegen

Vervangen

Waar de plaquette van Cider White is, blijft onduidelijk. Mocht die niet meer boven water komen, dan bekijkt Grave hoe de plaquette wordt vervangen. 

Het kunstwerk is eigendom en in het beheer van Grave. De woordvoerder van Grave weten dat ze de diefstallen zeer betreurt. ,,Diefstal is nooit goed te praten, maar diefstal van moeilijk tot niet te vervangen kunstobjecten is des te schrijnender.’’

Vliegheld Hondong

Hondong werd een (lokale) held toen hij in 1934 als eerste gezagvoerder van de KLM de Atlantische Oceaan overstak. Een vlucht zonder tussenstop over 3.612 kilometer. Voor hem werd in 2002 een kunstwerk onthuld. Maar tot 2006 ontbrak het aan een begeleidende uitleg. Die uitleg is nu gestolen.

Het monument ‘Cider White’ herinnert aan de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog, op 18 september 1944 tijdens operatie Market Garden. Het Amerikaanse 504e regiment van de 82e Airborne Divisie richtte tijdens de operatie in het stadhuis een commandopost in.

Maasland