Volledig scherm
De Heumense burgemeester Paul Mengde en zijn Graafse collega Lex Roolvink voeren zondag over de Maas. © Ed van Alem

Burgemeesters onthullen plannen voor Kroonwerk Coehoorn

GRAVE/NEDERASSELT - Het plaatsen van een uitkijktoren, het uitgraven van de muurresten en snoeien van de Maasheggen. Dat zijn de plannen van de Heumense burgemeester Paul Mengde en zijn Graafse collega Lex Roolvink om de Nederasseltse ‘kroon’ op het door Menno van Coehoorn ontworpen verdedigingswerk van Grave weer goed zichtbaar te maken voor het publiek.

De ideeën werden zondag onthuld tijdens een bijeenkomst op Open Monumentendag, bij de resten van de overwoekerde zeventiende-eeuwse ruïne.

Ludieke actie
„Het móet echt gaan gebeuren”, zegt Mengde, nadat hij met Roolvink vanuit Grave al roeiend de Maas is overgestoken. Een ludieke actie in bijpassend kostuum om hun gezamenlijk pleidooi kracht bij te zetten. Roolvink bevestigt de woorden van zijn collega. „Het historische besef delen we samen. Het Kroonwerk is een belangrijk stuk van onze geschiedenis, maar ook interessant voor toerisme.”

Financiering
Of en wanneer de schop in de grond kan, is echter nog niet bekend. De twee gemeenten zijn nog in gesprek met Staatsbosbeheer, eigenaar van het terrein, en Rijkswaterstaat. „Pas als we het allemaal eens zijn kunnen we naar de provincies voor financiering van het project”, aldus Roolvink.

Maasland