Volledig scherm
Alex van Megen. © Ed van Alem

CDA Grave: ‘nu Mill voor herindeling heeft gestemd moeten wij ons ook aansluiten bij Land van Cuijk’

GRAVE - Een zelfstandig Grave, geen optie. Grave moet aansluiten bij de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. Dat concludeert het CDA in Grave na de uitslag van het referendum in Mill en Sint Hubert. Daar koos donderdag 75 procent van de stemmers voor herindelen met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. 

De meerderheid in de gemeenteraad van Grave staat op het standpunt om een zelfstandige gemeente te blijven. Maar door het besluit van buurgemeente Mill, komt Grave nu geïsoleerd te staan tussen een aantal aangrenzende grote gemeenten. Aan de ene kant wordt dat de gemeente Land van Cuijk, aan de andere kant de gemeente Oss en de te vormen fusie gemeente Landerd en Uden. 

‘De CDA-fractie in Grave feliciteert de inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert met de grote stap richting een toekomstbestendig gemeentebestuur', schrijft fractievoorzitter Alex van Megen in een eerste reactie.

Noodzaak

‘De opkomst in Mill is hoog, de uitslag is duidelijk. Deze heeft grote gevolgen voor de gemeente Grave. Niemand kan daar omheen. Het is interessant te weten wat de LPG, Keerpunt 2010 en VVD vinden van deze uitslag. Zij zijn de meerderheid die herindeling in Grave blokkeert. CDA Grave probeert al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deze patstelling te doorbreken.’

Van Megen verder in een eerste schriftelijke reactie: ‘CDA Grave ziet de noodzaak tot herindeling alsmaar maar groeien. Van alle gemeenten in de regio heeft de onze het meeste baat bij een fusie. Daarom is zelfstandigheid een absoluut horrorscenario. Dat risico willen wij niet lopen.’

Niet verder van Cuijk en Mill

‘Nu Mill zich aansluit bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis staat Grave alleen. De ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill wordt opgeheven. Dat feit is rampzalig. Een éigen, Graafs ambtelijk apparaat zien wij niet zitten, dat is namelijk een gigantische stap terug in de tijd en simpelweg niet te bekostigen. Wij willen de expertise in de regio behouden. Het CDA wil geen stap verder van Cuijk en Mill dan nu het geval is. Een zelfstandige gemeente Grave is niet realistisch, een geïsoleerde gemeente Grave onverstandig. Beide zijn onbetaalbaar.’

‘Het is onvermijdelijk: Grave moet met de billen bloot en het open maatschappelijke debat met burgers, verenigingen, instellingen, de regio en de provincie aangaan. De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp beslissen in een peiling (of referendum) op basis van de uitkomst van dat proces. De kogel moet nog déze raadsperiode door de kerk. Van uitstel tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kan, wat ons betreft, geen sprake zijn.’

Totáál niet realistisch

De inzet van het CDA is duidelijk: wij werken op geen enkele wijze mee aan het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Grave. Dat is namelijk totáál niet realistisch.

CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid. De bal ligt echter bij de acht raadsleden die daar anders over denken: LPG, Keerpunt 2010 en VVD.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland