Grave in 1740, onderin het Kroonwerk Coehoorn. Illustratie: Rijksarchief Noord-Brabant.
Volledig scherm
Grave in 1740, onderin het Kroonwerk Coehoorn. Illustratie: Rijksarchief Noord-Brabant.

Dit Graafse vestingwerk krijgt de komende maanden weer een gracht en een uitkijktoren

NEDERASSELT -  Het Graafse kroonwerk de Coehoorn in Nederasselt wordt de komende maanden weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Dat zegt Harry Peters van stichting Menno van Coehoorn. De stichting licht de plannen dit weekend op locatie toe tijdens de Open Monumentendagen.

Kroonwerk de Coehoorn is een Graafs vestingwerk uit de 17de eeuw in de klassieke vorm van een kroon, op de oevers van Nederasselt. De verdedigingswerken zelf zijn verwoest, maar in de klei aan de Maas liggen de resten nog, ongeveer 75 centimeter diep.

Ruïne

Burgemeester Paul Mengde kijkt vanaf kroonwerk Coehoorn in de uiterwaarden van Nederasselt op het Brabantse Grave aan de overkant van de Maas.
Volledig scherm
Burgemeester Paul Mengde kijkt vanaf kroonwerk Coehoorn in de uiterwaarden van Nederasselt op het Brabantse Grave aan de overkant van de Maas. © foto’s Ed van Alem

Dat zichtbaar maken van het vestingwerk gebeurt met wandelpaden. Er komt een gracht omheen, en een toren op poten moet uitzicht bieden op Grave. De stichting Menno van Coehoorn zet zich al jaren in voor het weer zichtbaar maken van de ruïne. ,,Maar dat plan werd niet geaccepteerd, met het oog op het uittreden van de Maas. Zo’n ruïne kan het water tegenhouden.’’

Peters verwacht dat het plan eind dit jaar of begin 2020 uitgevoerd is.

Er zijn plannen voor een nieuwe pontverbinding Grave-Nederasselt. Die moet het makkelijker maken om kroonwerk De Coehoorn te bezoeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland