Volledig scherm
PREMIUM
Links C45 Dakota’s, rechts Ralph P. Bellesfield. © GRATIS

Een enkele reis Linden met de Satan’s Fate

Bevrijding stap voor stapAflevering 3: Market Garden. De hoogmis is net uit, als de lucht zwaar wordt van het gebrom van vliegtuigen. Het is zondag, 17 september 1944. Een stralende dag. Iedereen rekt zich uit, kijkt naar boven. Het schouwspel is adembenemend. Meer dan duizend transportvliegtuigen vliegen over.

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

En 500 zweefvliegtuigen, beschermd door 1500 jagers. Ze droppen 20.000 militairen in Nijmegen, Arnhem en Groesbeek. Gaan we nu echt bevrijd worden? Kippenvel. Sommigen zijn bang. Wat gaat het brengen?

Het geknal is niet van de lucht. Afweergeschut vanaf de spoorbrug bij Mook. Eén van de Dakota’s is geraakt. Hij heeft zijn parachutisten op tijd gedropt bij de Wylerbaan in Groesbeek. Maar nu brandt hij als een fakkel. Hij gaat het niet redden.

Satan’s Fate
Waar komt ie terecht? In Linden. Om half drie. Recht tegenover het huis van Toon Bardoel komt ie loodrecht naar beneden. Een klap, een steekvlam en dan een geweldige rookwolk. Het hele dorp heeft het gehoord, velen eropaf. Vlammen slaan aan alle kanten uit het vliegtuig. Hebben ze dat vliegtuig ook nog die naam gegeven: Satan’s Fate.

Maandag de 18de timmert Jos van de Lockant drie lijkkisten. Drie? Hoeveel mannen zaten in dat toestel dan? Ze weten het niet. Maar de verkoolde resten passen makkelijk in drie. Eén van de mannen hing half uit het vliegtuig, daar was nog het meeste van over.

Het was keidruk op het kerkhof van Linden, woensdag. Een tijdelijk graf. Na de oorlog gaan ze naar hun vaderland. Drie kisten voor vijf mannen. Vier vormden de bemanning van de Dakota 45. De vijfde had eigenlijk ook moeten springen boven de Wylerbaan. Maar toen stond het vliegtuig al in brand.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland