Leerlingen van het Merletcollege hebben met allerlei activiteiten geld ingezameld voor stichting Een glimlach doet wonderen. Opgericht naar aanleiding van het overlijden van een Merletleerling Kim Kremers. Kathy Mucha en Jolanda Kremers mochten de cheque in ontvangst nemen.
Volledig scherm
Leerlingen van het Merletcollege hebben met allerlei activiteiten geld ingezameld voor stichting Een glimlach doet wonderen. Opgericht naar aanleiding van het overlijden van een Merletleerling Kim Kremers. Kathy Mucha en Jolanda Kremers mochten de cheque in ontvangst nemen. © Ed van Alem

Een glimlach door een cadeau, dankzij aan kanker overleden Kim

GRAVE - Leerlingen van het Merletcollege in Grave hebben met activiteiten 4.520,20 euro ingezameld voor stichting Een glimlach doet wonderen, die zieke kinderen een cadeautje geeft. Kim Kremers uit Langenboom is de aanleiding voor de actie. Ze overleed op 14 maart 2014 op 17-jarige leeftijd aan kanker. Kathy Mucha - een vriendin van het gezin Kremers - richtte daarop een stichting op, die in het teken staat van Kims manier om met kanker om te gaan.

Ondanks zware chemo’s en een beenmergtransplantatie bleef de leerling van het Merletcollege Mill in haar laatste levensfase opmerkelijk positief. Ze kon genieten van een dagje zwemmen met dolfijnen of een week op vakantie met ouders en broer en zus. Haar grootste droom kwam ook uit: een ontmoeting met Guus Meeuwis en zijn band.

Bijzonder meisje

De Merlet-scholieren van de eerste drie jaargangen bakten taarten, gingen om beurten zwemmen in een estafette en trokken sprintjes in de gymzaal tijdens de shuttle run. Mike Lemmers (12) uit Grave: ,,Ik heb zelf een spierziekte, waardoor ik niet kan sporten. Toch heb ik 50 euro bij mijn sponsors opgehaald. Alle zieke kinderen moeten een cadeautje kunnen krijgen, dat maakt ze weer even blij.”

,,In mijn uppie heb ik beste een mooi bedrag opgehaald met de run, 170 euro met hulp van mijn sponsors”, zegt Bas Janssen (13) uit Schaijk. Wendy Albers (12) uit Mill: ,,Ik heb meegedaan omdat het zo dichtbij komt. Ik heb Kim niet persoonlijk gekend, maar volgens de verhalen was ze een bijzonder meisje.”

Geluiden uit de behandelkamer

Het engeltje als  symbool van de stichting.
Volledig scherm
Het engeltje als symbool van de stichting. © Ed van Alem

Volgens Kathy Mucha was snel duidelijk hoe de stichting zou moeten gaan werken. ,,Want het is niet alleen belangrijk dat zieke kinderen iets leuk ontvangen, ook broers en zussen mogen niet vergeten worden. Als een kind ernstig ziek is, zijn ouders vaak in het ziekenhuis. De andere kinderen blijven met de oppas alleen thuis. Kim dacht nooit in eerste instantie aan haar zelf, maar altijd aan de ander.”

Moeder Jolanda Kremers: ,,Alle zieke kinderen in het ziekenhuis zijn gelijk. Na haar eindexamen verveelde Kim zich, om de tijd te doden ging ze engeltjes maken. Die verkopen wij nog altijd.”

,,Ze was positief, ook toen het niet meer ging had ze oog voor anderen. Ze hield in het ziekenhuis een dagboek bij en er werden foto’s van haar gemaakt waar ze bijna altijd lachend opstond. Ongelooflijk eigenlijk. Ze was ook altijd van slag als ze de geluiden van andere kinderen hoorde uit de behandelkamer. Dat ze zelf veel pijn had, vond ze minder belangrijk. Dat tekende haar.”

Het rouwproces blijft. ,,Life goes on, wij slaan ons er wel doorheen, maar met speciale dagen zoals haar sterfdag lijkt het met het verstrijken van de jaren steeds zwaarder te worden.” Het moeilijkste? ,,Haar loslaten.”

In Boxmeer is zondag 3 februari een activiteit, waarvan de opbrengst gaat naar de stichting. Leerlingen Evy Lamers uit Oploo en Isa Binnendijk van Metameer jenaplan Boxmeer houden in het kader van hun profielwerkstuk een Happy Valentine Fair in zaal Riche in Boxmeer. Van 14.00 tot 19.00 staat de zaal vol met stands van lokale ondernemers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland